Najzanimljiviji sajt Balkana

spejs šatl discoverySpace Shuttle (u prevodu svemirski čunak) ili službeno Space Transportation System ili STS (Svemirski transportni sistem) je (nekadašanja) svemirska je letelica koju je koristila agencija NASA za svemirske letove s ljudskom posadom...

Prvi let Spejs Šatlom obavljen je 12 aprila 1981.godine.


Space Shuttle (srp. Spejs Šatl), kako izvorno glasi američki naziv, može se vratiti na Zemlju leteći s ugašenim motorima poput jedrilice, što znači da može biti upotrebljen više puta. Odnosno, svemirska letelica u operacionoj upotrebi koja je mogla višekratno da se koristi.


Pri poletanju sastoji se od tamnocrvenog vanjskog tanka (External tank, ET), dve bijele pogonske rakete na čvrsto gorivo (Solid Rocket Boosters, SRBs) i orbitera, krilate svemirske letelice koji je ustvari Space Shuttle u najužem smislu termina.
spejs šatl 2                            (kliknite na sliku za uvećanje)
Lansiranja prethodnih svemirskih brodova završavala su gubitkom rakete, modula za istraživanje, kao i zapovednog modula, koji se poslije spuštanja na Zemlju nisu više mogli koristiti. Vanjskim oblikom Spejs Šatl podseća na avion ali ipak je rč o svemirskoj letelici.

Samo pri povratku ponaša se kao avion bolje rečeno, kao jedrilica, jer se spušta polagano s ugašenim motorima na pistu sličnu onoj na aerodromu. Međutim, njegova pista mora biti prilično dugačka, otprilike 5 kilometara.

Pri svakom letu Space Shuttle može nositi 10 do 30 tona korisnog tereta, a može i ponoviti let petnaestak dana po povratku. Ove osobien omogućuju planiranje redovnih letova u svemir i stvaranje svemirskih stanica, velikih laboratorija ili čak svemirskih luka za pristajanje svemirskih brodova. Može se upotrebiti i kao prevozno sredstvo, koje će osigurati redovvna putovanja, bez kojih se neće moći ostvariti trajne, korisne konstrukcije u svemiru.

Spejs-šatl jekorišćen za transport raznorazne opreme u NZO, za rotaciju posade i dostavljanje opreme na Međunarodnu svemirsku stanicu i za servisiranje satelita u orbiti. Orbiter je takođe omogućavao povratak satelita i druge opreme na Zemlju u svom teretnom prostoru.

Lansira se vertikalno dok je spejs šatl pričvršćen na dvema bočnim raketama na kruto gorivo i uz središnji veći spremnik koji sadrži vodik i kiseonik U polasku pale se dve bočne rakete i tri motora shuttla. Na visini od 45 kilometara dve se rakete otkidaju i poslije padaju u more, pa mogu biti iznova korištene. Srednji se spremnik odbacuje malo pre ulaska u orbitu i gubi se.
spejs šatl
Sve Space Shuttle misije su se lansirale nekada iz Svemirskog centra Kennedy (Kennedy Space Center, KSC). Lansiranja se ne provode u slučaju grmljavine.

Da na kraju dodamo i to da je NASA je izgradila pet šatlova. To su: Kolumbija, Čalendžer, Diskaveri, Atlantis i Endevor. Šatl Čalendžer je eksplodirao 73 sekunde nakon lansiranja, 28. januara 1986. godine, i tom prilikom je poginulo svih sedam članova posade.

1. februara 2003. godine, 16 minuta pre sletanja, raspao se šatl Kolumbija, takođe sa sedam članova posade. Ovim je flota šatlova Nase prepolovljena, a izgubljeno je 14 ljudskih života.

Time su se letovi šatla definitivno pokazali kao vrlo rizični, pa je NASA odlučila da šatlove izbaci iz upotrebe 2011. godine, posle više od 30 godina upotrebe.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1