Najzanimljiviji sajt Balkana

sova nocuEvo teksta za one koji bi voleli saznati kako to sova vidi noću? ...Sovi se već hillajdama godina pridaje posebno značenje. Primitivni ljudi imaju o njoj mnoge predrasude, uglavnom zbog njenih krikova.... Kada čuju huk sove, u mnogim delovima Evrope još uvek to tumače kao predznak smrti.

U staroj Grčkoj sova je predstavljala simbol mudrosti i povezivane su bile s boginjom Atinom – boginjom mudrosti. Po celom svetu su rasprostranjene različite vrste sova. Ima ih oko 250 vrsta!


Snežnobelo perje sove iz ledenih arktičkih predela na primer slaže se sa snežnom okolinom i tako čuva sovu od neprijatelja. S obzirom na veličinu, ima različitih sova: od onih sitnih poput vrapca, koje se hrane skakavcima i zoljama, pa do džinovske sove buljine, koja može uhvatiti čak i povećeg zeca.


Sovine uši su klempave, što kod ostalih ptica nije slučaj. Neke vrste sova imaju iza ušiju nešto kao "trubu, što im omogućuje da bolje čuju. Kad sova prestraši žrtvu i začuje šum njenih koraka, čak i u mraku može videti svoj plen!

Sovine očne jabučice su vrlo elastične, te ih ona može upraviti u deliću sekunde na bilo koju daljinu Priroda ju je obdarila i time da zenice može vrlo brzo raširiti. A to joj omogućuje da vidi i pri najmanjem tračku svetlosti. Očne jabučice u sove su tako smeštene da uvek mora pokretati glavu u onom pravcu u kome želi pogledati. Sova ima 100 puta bolji vid nego čovek.!

Oči sove to jest, rožnjača je poluloptasto ispupčena i veliko sočivo je sa obe strane povijeno, te ptica može slabu i rasutu svetlost dodatno da prikupi. Oba oka su iz bočnog položaja pomerena ka napred, čime je onemogućeno da se jedan predmet fiksira sa oba oka kao kod očiju čoveka. Time se, iako sužava vidokrug, pojačava oštrina vida i povećava osećanje dubine, a s time su u vezi i opažanja oblika i ocena daljine.

Sove mogu gledati na jako velikim udaljenostima, posebno noću, ali ne mogu videti ništa što je bliže od desetak centimetara.

Sova je ptica koja je aktivna samo noću, pa je zbog toga celo njeno telo prilagođeno takvom načinu života. Kad noću hukne, sve životinje koje su se našle u njezinoj blizini odmah se preplaše. I ako se preplašene životinje pokrenu i tom prilikom načine kakav šum, sova ih odmah čuje, jer ima izvanredno razvijeno čulo sluha.

Čak i perje pomaže sovi u lovu. Ima tako mekano perje da može bešumno letjeti i nečujno se obrušiti na plen.Poljoprivrednicima je vrlo korisna životinja jer uništava štakore, kukce i ostale štetočine koje ugrožavaju useve. Međutim, ima i takvih vrsta sova koje napadaju piliće i ostalu domaću živinu, te seljacima nanose određene štetuDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1