Najzanimljiviji sajt Balkana


Kao deo neobičnog društvenog eksperimenta,ali i želje da sanza kome da veruje, jedan meksički gradonačelnik prerušio se u osobu s invaliditetom...

kako bi testirao stav lokalnih javnih službenika iz prve ruke.

Nakon što je primio brojne pritužbe osoba s invaliditetom i drugih socijalno ugroženih osoba o tretmanu socijalnih radnika prema njima, Karlos Tena, gradonačelnik grada Cuauhtemoca, grada u meksičkoj saveznoj državi Čihuahua, nije znao kome verovati, navodnim žrtvama ili svojim saradnicima

Zato je smislio genijalan i neobičan plan kako bi ispitao stav lokalnih socijalnih radnika....

Gradonačelnik Tena je dva meseca pripremao uverljivu masku, a zatim je obišao javne službenike u kancelariji gradonačelnika i socijalnoj službi i predstavljao se kao osoba s invaliditetom kojoj je potrebna pomoć.


Nosio je debeli džemper koji mu je delomično prekrivao lice, kao i sivi šešir, crne naočare i zavoj preko levog uha, a kako bi lažirao povredu i izbegao da ga prepoznaju,

Prvo je ušao u upravu za društveni razvoj tražeći pomoć ušao je u invalidskim kolicima. Tamo je zatražio besplatan obrok, na koji osobe s invaliditetom i siromašni građani imaju pravo prema zakonu, ali  su ga ignorisali, pa čak i u nekim momentima  diskriminisali.

Nakon lošeg iskustva, gradonačelnik Tena je posetio je svoju kancelariji tražeći da razgovara s gradonačelnikom, ali rekli su mu da nije tamo. Kad je tražio da razgovara sa sekretarom gradske skupštine, grubo mu je rečeno da čeka u hodniku, jer javni službenik neće stići još za sat i po.

U tom trenu Tena je bio uveren da su pritužbe koje je primao opravdane pa je izašao iz invalidskih kolica i skinuo masku, ostavivši zaposlene u gradskoj skupštini u šoku.

"Svrha ovog eksperimenta bila je pokazati stvarnost koju građani svakodnevno doživljavaju, ravnodušnost i zanemarivanje javnih službenika s kojima se suočavaju" rekao je gradonačelnik Cuauhtémoca lokalnim novinarima.

"Odlučio sam to učiniti jer nisam znao kome verovati, građanima ili svojim saradnicima".

Meksički list "El Vocero" izvestio je da je Tena odavno poznat po tome što se bori za jednak tretman socijalno ugroženih osoba, pomažući im kad god je to u njegovoj moći.

Zapravo, on je i pre izrazio nameru da ode na ovaj tajni zadatak i vidi kako javni službenici tretiraju građane, ali tek sad uspeo ideju sprovesti u delo. kad su svi već verovatno zaboravili na tu njegovu originalnu i neobičnu ideju.

"Ovaj put nikome ništa nije rekao" potvrdila je portparolka gradske skupštine.

Tena je meksičkim medijima rekao da su ga ignorisali i diskriminisali, zbog čega je bio razočaran kolegama. Dodao je kako nisu svi imali jednak stav prema njemu, ali jasno je dao do znanja da ne želi više čuti o ponovnom maltretiranju ljudi ili će poduzeti drastične mere da će im podeliti otkaze!
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1