Najzanimljiviji sajt Balkanašibice drvcaČovekova želja da pali vatru na kojoj će se grejati i kuvati hranu terala ga je kroz celu ljudsku istoriju da izmišlja različite vrste "šibica".Tako je pećinski čovek je iskrom iz kremena pokušavao zapaliti suvo lišće odnosno imao je "kamene šibice"....

Hiljadama godina kasnije, Rimljani nisu odmakli mnogo napred ali i oni su i dalje primitivno kresali kremenom o kremen i hvatali iskru komadićem drveta natopljenim u sumpor.

U srednjem veku, iskrama dobijenim udaranjem kremena o čelik ljudi su palili napola ugljane krpe, suvu mahovinu ili gljivice. Sve se te lako zapaljive tvari nazivaju ,"trud“ ili "samokres". Današnje šibice mogle su biti napravljene tek pošto je otkriven fosfor, element koji se pali već na niskoj temperaturi.Godine 1681. irski fizičar Robert Bojl je umočio palidrvce premazano sumporom u smjesu sumpora i fosfora. Međutim, te su se šibice lako palile, pa izum nije bio praktičan.


Prve praktične šibice napravio je u Engleskoj engleski hemičar i apotekar John Walker. Da bi upalile, valjalo ih je provući između presavijenog papira pokrivenim sitnim komadićima stakla. Te šibivce on je nazvao "Friction Lights" kao i da se on navodi kao priv prodavac šibica u svetu prve šibice je prodao advokatu 7. aprila 1827. godine.! Iako je njegov izum bio neobičan, Volker nije uspeo da ga unovči.

Francuz Charles Sauria(Šarl Šora) hemičar, izumeo je 1830. godine i prvi upotrebio beli fosfor u svojoj formuli za izradu šibica, njegovu inovaciju su vrlo brzo i naširoko kopirali mnogi drugi proizvođači. Ipak ovaj pronalazak nije širio neprijatne mirise, ali je imao drugu, malo veću manu - beli fosfor bio je otrovan.!

Mađar János Irinyi je 1835.godine zamrnio kalijev hlorat s olovnim oksidom i dobijene šibice zapalio tiho i bez problema.

Dok je godine 1833. u Austriji i Nemačkoj su već pravljene šibice s fosfornim vrhom koje su se mogle upaliti trljanjem. Međutim, i tu je postojao jedan problem. Beli ili žuti fosfor je bio tako opasan za radnike koji su izrađivali šibice da je morao biti zabranjen međunarodnim sporazumom 1906. godine.šibiceNa kraju je pronađen neotrovni crveni fosfor, a to je dovelo i do pronalaska tzv. sigurnosnih šibica. Prve takve (sigurnosne) šibice, koje su se palile isključivo na posebnoj, za to izrađenoj površini, proizvedene su u Švedskoj 1855 . godine. Proizveo ih je švedski industrijalac Johan Edvard Lundström koji je i prvi je patentirao ovu metodu.

Umesto da se sve potrebne supstance stave u glavicu šibice, crveni fosfor stavljen je na površinu kutije žigica, o koju se šibica kresne. Tako je šibica postala "siguma" sve dok se njome ne bi kresnulo po toj površini.U drugom svetskom ratu američke su se jedinice borile u tropskim područjima Pacifika, gde su obične šibice bile neupotrebljive za vreme dugih kišnih razdoblja. Jedan čovjek, po imenu Rejmond Kadi, izmislio je zaštitni sloj ispod kojega su šibice ostajale upotrebljive čak i ako su osam sati bile pod vodom!


DŽošua Pusej, advokat iz Filadelfije, je prva osoba kojoj je pripisano korišćenje kutije za šibice. Postavio je površinu za paljenje šibica sa unutrašnje strane, čime bi se sve šibice upalile odjednom. Zajedno sa šibicama koje je napravio za ličnu upotrebu, on je predao prava na patent Dajmond Meč korporaciji 1896. godine za 4.000 dolara. On je prvu kutiju za šibice najverovatnije napravio od kartonskog materijala, isečenog kancelarijskim makazama.

1910. godine kompanija Dajmond Meč je patentirala prvu šibicu koja na sebi nije imala sumpor, nego je koristila fosfor. Godinu dana kasnije, američki predsednik Vilijam Taft je zatražio od Dajmond Meča da preda svoj patenat, zbog dobrobiti čovečanstva. Oni su to i uradili 28. januara 1911. godine.

I na kraju malo zanimljivosti..
U današnje vreme kompanija Dajmond Meč napravi više od 12 milijardi šibica godišnje. U Sjedinjenim Američkim Državama se godišnje upotrebi oko 500 milijardi šibica.! nok je Najstarija poznata reklama na kutiji za šibice potiče iz 1895. godine. Na njoj je bila reklama sa pozdravima od Mendelsonske opere. Opera je kupila oko sto kutija šibica, na kojima bi članovi opere crtali i pisali poruke
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1