Najzanimljiviji sajt Balkana

saturnovi prstenoviSvemir je i dalje velika misterija za naučnike, astronome i celo čovečanstvo. Sve planete u sunčevom sistemu su i dalje misterija  bezbroj je pitanja bez odgovora poput pitanja kako su nastali Saturnovi prstenovi? .,,

Do dan danas naučnici i astronomi ne mogu tačno da utvrde kako su nastali Saturnovi prstenovi postoje razne 8stare) i nove teorije kako su nastali Saturunovi prstenovi?

Odma da vam kažemo da Satrun ima tri pomenuta misteriozna prstena. Sva tri prstena se nalaze u istoj ravni (kao tri kruga na ravnom tanjiru), i leže u ravni Saturnovog ekvatora. Širina ovih prstena je oko 250 000 kilometara. Srednji prsten je najsjajniji. On je odvojen od spoljnog prstena tamnim prostorom, a unutrašnji je vrlo maglovit.
Koliko je poznato, prsteni nisu sačinjeni od kompaktne čvrste ili tečne materije. Oni se sastoje od malih, odvojenih delova materije, ali posmatrani sa Zemlje izgledaju spojeni. Zbog njihovog nagiba, prvo im se vidi severna, a zatim južna strana. Ali šta su i kako su nastgali, ostaje i dalje tajna.

Iako postoje ranze nove i starije teorije ( i postojaće još novih) Astronomi su razvili tri validne (za sada) teorije teorije koje objašnjavaju njihovu formaciju:

1. Moguće je da su nastali od ostataka materijala koji su formirali samu planetu – materijali koji nisu mogli formirati mesec.
2. Druga teorija govori kako su formirani od krhotina meseca koji su nastali nakon jakog udara komete ili asteroida.
3. Treća teorija kaže kako je moguće da su formirani nakon što je došlo do urušavanja meseca zbog jakih plimnih sila Saturna.

Po novijoj teoriji, Saturnovi prstenovi su nastali dok se veliki mesec ledenog pokrova i stenovite jezgre kretao prema nastajućoj planeti. U nastavku mi vam prenosimo jedno od novijih (validnih i verovatnih) teorija...

Američka naučnica dr. Robin Canup iznela je još jednu novu teoriju o nastanku Saturnovih prstevnova....

Američka naučnica dr. Robin Canup nudi teoriju prema kojoj su sile plime i oseke istrgle deo mesečevog ogrtača, pre nego li je došlo do stvarnog udara meseca u planetu. Ova najnovija teorija bi mogla baciti novo svetlo na razumevanje nastanka Saturnovih prstenova većinom sačinjenih od leda, a koji već vekovima zbunjuju naučnike i astronmesaturnovi prstenovi NASATalase izaziva mali mesec koji prolazi kroz pukotinu između dva prstena.

Naučnica je svoju ideju prezentovala na konferenciji u Pasadeni u Sjedinjenim američkim državama. Iako je sastav prstenova 90-95% led, dr. Canup sa Southwest Istraživačkog Instituta u Boulderu napominje da je postojeća manja količina senovitog sastava u prstenovima posledica međuplanetarne prašine i kontinuisanog „bombardovanja mikro-meteorima“.


"Prstenovi su najverovatnije prvobitno nastali kao čisti led“ rekla je naučnica na sastanku Odela za planetarne nauke Američkog astronomskog društva. No kako su tačno nastali Sturnovov prstenovi nastali oduvek je bila misterija.

"Za očekivati je da bi, u slučaju da se rasprsne asteroid ili čak satelit, nastala velika stenovita komponenta“, navodi Carl Murray s ustanove Queen Mary londonskog Sveučilišta, jedan od astronoma u misiji Kasini

Nova ideja...

On je objasnio da su do sada postojale dve glavne teorije o porijeklu prstenova. Prema jednoj se ledena komete se rasprsnula u blizini Saturna, dok je prema drugoj manji mesec privučen planetovim gravitacijskim silama.

"Prema tome, ta kometa trebala je biti ogromna, nekoliko stotina kilometara u promeru, a komete bi trebali prolaziti pored Saturna dovoljno često, a kako bi planeta uspela skrenuti bar jednog s putanje te tako formirati prstenasti sistem “ kaže profesor Murry.

U slučaju da se satelit i rasprsnuo "očekivali biste da će prstenovi biti sačinjeni od stena i leda, pa se stoga sada možemo pitati šta se dogodilo s kamenjem u postojećim prstenovima“, dodaje. Dr. Canup, kaže da se ne slaže niti s jednom od ove dve postojeće teorije te ističe da ona ovde istražuje novu alternativu.
Saturn planeTA NASA VOYAGER 2Snimak Saturna od pre skoro 40 godina letelica (sonda) Vojadžer 2 
"U slučaju da se Saturnu približio veliki satelit (satelit veličine Titana), vrlo je verovatno da bi se diferencirao zahvaljujući kombinaciji energije i svog formiranja i snažnog plimnog zagrejavanja.”

Titan je Saturnov najveći satelit te je drugi najveći mesec Sunčevog sistema , odmah nakon Jupiterovog meseca Ganimeda. Profesor Murry ističe da je upravo veličina satelita u hipotezi dr. Canup osnova nove ideje te vrlo pametan način objašnjenja specifične ledene prirode prstenova.

"Njena teorija potvrđuje da je postojao satelit, međutim, verovatno mnogo veći nego li su to ljudi do sada smatrali – objekt veličine Titana, oko deset puta veći od onoga što su navodile dosadašnje teorije. to je ključna razlika!.“

Dr. Canup kaže kako smatra da su, kada je ovaj ogroman mesec bio na putu da udari u Saturn, Saturnove plimne sile potencijalno "ogolile" de mesečeve ledene površine pre samog sudara. Te je to e rezultovalo formiranjem velikog ledenog prstena, dok je mesečeva stenovito jezgro jednostavno "palo" na Saturnovu površinu.

S vremenom, prstenova se masa smanjila, a ledeni meseci su se umnožili od njegove vanjsek ivice, dodaje dr. Canup. Ovaj proces je mogao potom voditi ka formaciji satelita, kakvi su Encelad, Diona i Tetis.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1