Najzanimljiviji sajt Balkana

žaba Govoreći jezikom evolucije, ima smisla što žabe imaju brzinu jezika poput rakete, da dobiju najveći zamah za svoj trud i ujedno najveći zahvat. Ovaj mehanizam je ono što omogućava životinjama da uhvate relativno velik plen...

Kada žaba proguta muvu, pruža jezik i proguta je pre nego što ste mogli i da trepnete.

U stvari, potrebno joj je ne više od sedmine sekunde da ispruži svoj gotovo deset centimetara dug jezik i ubaci plen u usta!

Brzina kojom pri tome pokreće jezik, iznosi, dakle, oko fantastičnih 350 kilometara na sat i istraživači su se više od 150 godina pitali kako to uopšte žaba postiže.

Dva zoologa sa univerziteta u Mičigenu, SAD, rešila su tu zagonetku, služeći se ultrabrzom fotografskom kamerom, meračem struje i kompjuterom. Merač struje bio je vezan za mišiće žabljeg jezika provodnicima tanjim od kose, dok je kompjuter izračunavao promene struje i povezivao ih sa fotografijama svake pojedinačne faze hvatanja plena.
Naravno, žabe su se prethodno morale navići na žičana strana tela u ustima. Pokazalo se da mišići žabljeg jezika rade na neobičan način: u mirnom stanju, jezik je labav.

Međutim, čim se stimuliše, deo mišića se zateže, pretvarajući jezik u bič. Druga mišićna vlakna, kao katapult, izbacuju jezik, usmeravajući njegov lepljivi vrh na žrtvu i dok treća vrsta mišića munjevito vraća jezik u usta.

Ova strategija lova jedinstvena je u prirodi i tako je brza da je čovek golim okom ne može pratiti.

Na kraju da vam kažemo da osim brzine koju imamu žabe , žabe imaju i veoma lepljiv jeziik Žablji jezici u proseku proizvode 1/15 lepljive snage koju imaju noge gekona, druge poznate "lepljive" životinje.

Međutim, u odnosu na plen, snaga lepljivosti žabljeg jezika je neverovatna u proseku 1,4 puta veća od težine tela. Prevedeno u ljudske dimenzije, to bi bilo kao da osoba od 80 kilograma podigne osobu od 112 kila, samo pomoću svog jezika.

A oni to rade u milisekundam .Uz to, jezik se podjednako dobro lepi za perje, kožu ili krzno.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1