Najzanimljiviji sajt Balkana

leptir ljubav srcePred vama je još jedna simbolika tj.simbol - (kineska) simbolika leptira! Leptir se na našim prostorima povezuje sa lepotom i nežnošću, dok u Kini on predstavlja jedan od najjačih simbola ljubavi. Posebno one mladalačke, nevine i nesputane. ..

Sam pogled na ovog veselog insekta je dovoljan da shvatimo pozadinu ove asocijacije: njegov let sa cveta na cvet je jasan prikaz veza koje čovek svakodnevno ostvaruje sa svojom okolinom.


Međutim, Kinezi u leptiru vide ne samo sliku čovekovog socijalnog života, već i sliku najskrivenije čovekove težnje koja glasi – ostati večno mlad, makar u srcu!

Jedna od najlepših ali i najtužnijih kineskih ljubavnih legendi vezana je upravo za leptira. Radnja ove legende je smeštena u doba dinastije Jin, kada ženama obrazovanje nije bilo dostupno, a glavna junakinja priče je talentovana mlada devojka koja odlazi na školovanje u veliki grad.


Iako je bila prerušena u muškarca, to je nije sprečilo da se ubrzo po dolasku u školu zaljubi u mladića sa kojim je delila školsku klupu, a pogađate – i mladić se ludo zaljubio u svoju drugaricu! Ipak, kako retko ko ima razumevanja za mladalačku ljubav, devojka je protiv svoje volje, a na zahtev svoga oca morala da pristane na ugovoreni brak.

Mladić koga je upoznala u školi i kome je istinski pripadalo njeno srce se od silnog razočarenja i prevelike tuge za svojom voljenom ubrzo razboleo i umro, a devojka je na dan udaje posetila njegov grob i gorko zaplakala.
Tada je, kaže legenda, iz groba izleteo leptir, a istog trena se i sama devojka pretvorila leptira. Zajedno su odleteli u susret dugi koja se ukazala na nebu, i od tada su nerazdvojni u svom slobodnom letu.

Upravo u legendi Zaljubljenih Leptira vidimo neraskidivu i često nevidljivu vezu koja (ukoliko je reč o pravoj ljubavi) mora postojati između dvoje ljudi. U Kini su sve romantične duše jako dobro upoznate sa tom činjenicom, pa je zato simbol dva leptira ono što se najčešće poklanja parovima koji tek stupaju u neku romantičnu vezu.

Ponavljamo, akcenat je na mladalačkoj ljubavi, na romantičnim odnosima sa puno zabave, na intenzivnim kontaktima, druženju, upoznavanju. Neki bi ove odnose nazvali neobaveznim, neozbiljnim i prolaznim vezama, ali mi ćemo ih radije nazvati – veze koje se odnose na period pre formiranja porodice.

Feng Šui savet je da se ovaj simbol postavi kraj kreveta u spavaćoj sobi kako bi se podstakle neke nove veze, a one već postojeće ojačale. Leptiri u domu imaju još i sposobnost da ispune naše snove, donesu radost i harmoniju, ali i da poboljšaju naš seksualni život.

U njemu vidimo akciju emotivne prirode, pa je sasvim logično što je direktno povezan sa Jang principom. Drugim rečima, upravo leptiri imaju sposobnost da emituju Jang energiju i da nas na taj način podsećaju da ljubav, baš kao u legendi, ne mari za teškoće već na kraju pronađe svoj put, i konačno – odnosi pobedu.

izvor:Simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1