Najzanimljiviji sajt Balkana
Danas vam predstavljamo simboliku cveta lotosa. Lotos – cvet koji raste u prljavoj vodi a ipak uspeva da ostane netaknut i zadrži svu svoju raskoš i lepotu! Upravo zato je ova veličanstvena biljka oduvek predstavljala simbol čistote, plemenitosti, mudrosti i inteligencije, ...

posebno u Kini gde se smatra da je lotos zapravo tron na kojem sedi Buda. Izuzetno je cenjen i u Indiji, gde je opšteprihvaćen kao simbol večne mladosti, univerzalne lepote pa i samog života.


Ipak, u hinduizmu se može sresti i podatak da je lotos još i znak za rezervisanost, pa čak i osobenjaštvo, što verovatno takođe proističe iz već pomenute sposobnosti ovog cveta da na sebe ne primi ni kap mulja iz koga i sam potiče.


Nije teško zaključiti da najfascinantnija tumačenja lotosa dolaze upravo sa Istoka, iako su još i stari Egipćani verovali da je bog sunca nastao iz latica ovog cveta koje su se otvorile u punom sjaju kako bi Ra mogao da izađe i stvori svet.

Stoga, lotos zaista predstavlja savršen spoj solarnog i lunarnog principa, ali isto tako ne možemo zanemariti njegovu mnogo jaču vezu sa suncem (lotos otvara svoje latice tek na sunčevoj svetlosti!), gde ujedno vidimo i najbolji protok Jang energije.

U cvetu lotosa prepoznajemo savršenstvo prirode, neokaljanost i duhovni rast čoveka. Kako je koren lotosa u zemlji, njegova stabljika u vodi, list u vazduhu, a cvet okrenut ka suncu – tako je u njemu oslikano i jedinstvo svih elemenata, a često se upravo ovaj podatak uzima i kao metafora za učenje, odnosno put koji čovek mora preći ne bi li dosegao svoj maksimum.

Generalno tumačenje lotosa se još svodi i na otvorenost srca, skriveni potencijal, nenametljivu kreativnost, a kako u sebi nosi takozvanu esenciju života – smatra se da njegove latice imaju moć da osveže duh i telo, dovedu u stanje nirvane, i povrate snagu organizmu.

Lotosov cvat, svet i seme su istovremeno asocijacija na prošlost, sadašnjost i budućnost. Iako je reč o otrovnoj biljci, prokuvana ona postaje lek protiv mnogih bolesti, a na Istoku se tradicionalno koristi kako bi smanjio ili potpuno otklonio tegobe akutnog i hroničnog bronhitisa
Feng šui preporuka je da unošenjem ovog cveta u svoju svakodnevnicu direktno dodajemo malo “vatrene” energije koja podstiče napredak u društvenim ali i poslovnim odnosima, te samim tim omogućava i uvećanje materijalnog bogatstva.

Najbolji reprezenti lotosove veličanstvene energije u domu su slike i figure koje (u zavisnosti od propratnih detalja) poseduju čitav spektar značenja. Tako slika mlade žene sa lotosom u ruci označava uspeh u vezama i emotivno ispunjenje, dok lotos u ruci dečaka asocira na napredak i izobilje.

Lotos u kombinaciji sa svrakom obećava sreću na ispitima, dok izrađen od kristala i postavljen kraj prozora unosi harmoniju i mir u svaku porodicu. Kada je reč o bojama, najčešće se srećemo sa belim, crvenim, plavim i roze (pink) lotosom.

Beli lotos je simbol spiritualnog savršenstva, mudrosti, plemenitosti i nevinosti pa se smatra i svetim cvetom.
Crveni lotos je povezan sa čistotom srca, simbol je ljubavi i samilosti i u direktnoj je vezi sa onim najboljim osećanjima koje se kriju unutar čovekovog srca.
Plavi lotos je simbol pobede, ali pobede nad čulima jer se u njemu oslikava mudrost i znanje.
Roze lotos je simbol Bude, i najčešće se koristi u želji da se što efikasnije dočara savršenstvo budističke vere, odnosno budizma.

izvor.Simboli.rsDodaj komentar

Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"(od 25.8.2019)
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1