Najzanimljiviji sajt Balkana

Svraka u je kod kineza tradicionalno kineski simbol sreće i veselja Simbol je radosti, a smatra se posebno dobrim predznakom kada za svijanje gnezda izabere baš vašu kuću ... tada unosi pozitivnu energiju u dom, i najavljuje ugodnu budućnost za sve članove porodice.

I dok je na našim prostorima svraka oduvek smatrana brbljivcem koji donosi loše vesti, Kinezi u njoj vide takozvanu “pticu radosti” koja istovremeno simbolizuje nove prilike. Bilo da se radi o novom poslu ili o novoj ljubavi – od svrake se očekuju samo dobre vesti! Pitate se zašto?


Evo jedne lepe legende koja odgovara na pitanje zašto svraka u Kini uživa status svete ptice. Legenda je vezana za boginju po imenu Fokulon koja se zajedno sa svojim sestrama igrala kraj jezera baš u momentu kad je svraka letela i nehotice ispustila komadić crvenog voća.


Fokulon je pojela voće i ubrzo na svet donela dečaka Bukulirongshuna koji je kasnije postao vrhovni vođa dinastije Mandžu. Bukulirongshun i njegovi potomci su bili heroji i odlični borci, pa su bili trn u oku članovima susednih plemena koji su se udružili u nameri da ih unište.

U tome su skoro i uspeli: ubrzo su svi osim mladića po imenu Fanča ubijeni u krvavom pohodu. Fanča je uspeo da pobegne ali ni neprijatelji nisu odustajali u težnji da ga uhvate.

Baš u momentu kada se činilo da su se skoro dočepali nesrećnog mladića, na njegovu glavu je sletela svraka. Mladić je bio iznenađen i uplašen, ali je ipak odlučio da stoji mirno dok su mu u susret dolazile ubice.

Kako je već pala noć, a na njegovoj glavi stajala svraka – neprijatelji su samo prošli pored njega, verujući da je Fanča stablo drveta na koje je sletela ptica. Od tada, ljudi plemena Mandžu na svrake gledaju kao na znak iznenadne i velike sreće. 1644 godine je vladar dinastije Mandžu postao Kineski car i osnovao dinastiju Qing, poznatiju i kao Mandžursku dinastiju, koja ujedno predstavlja poslednju kinesku carsku dinastiju.

Nadamo se da je sada jasnije zašto je svraka tako bitna ptica u kineskoj tradiciji. Ne samo da pruža zaštitu i sreću u nesreći, već i njeno graktanje najavljuje neočekivane ali dobrodošle goste koji će, sasvim logično, doneti dobre i povoljne vesti.

Jedna svraka je simbol sreće, dve svrake okrenute jedna ka drugoj su simbol duple sreće ali i braka! Još jedna kineska legenda nam otkriva vezu između ovih ptica i sreće u ljubavi, a vezana je za nebeski ljubavni par koji je osuđen na večnu razdvojenost.

Ne zvuči baš optimistično, bar ne do onog dela legende koji kaže da postoji samo jedan dan u godini kada im je dozvoljeno da se sastanu na božanskoj reci, i to zahvaljujući mostu koji čini jato svraka.

Dodajmo na kraju da i Feng Šui svraku povezuje sa srećom, slavljem i radosnim okolnostima. Brak, deca, zdrava porodica takođe spadaju u njenu nadležnost pa ne čudi što je upravo slika svrake znak čovekove želje da se skrasi, odnosno svije svoje gnezdo.

Takođe, simbol svrake se tradicionalno koristi i za otklanjanje prepreka kako u karijeri tako i u ljubavnom životu, a baš kao i u pomenutoj legendi – ona ima moć da nam ponudi rešenje onda kada se tome najmanje nadamo!

izvor:Simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1