Najzanimljiviji sajt Balkana

Kineski simbol snage i moći je tigar Malo je reći da je u kineskoj kulturi Tigar povezan samo sa snagom i moći. Budući da se radi o kralju svih životinja, njemu se pripisuje čitav niz najpozitivnijih osobina...

poput hrabrosti, srčanosti, velikodušnosti, izdržljivosti i nezadržive energije.!


Pored svega navedenog, Kinezi smatraju da tigrovi poseduju moć da zaštite čoveka od zlih duhova, odnosno negativne energije, kao i da mu omoguće bogatstvo i prosperitet.

U Feng šuiuu tigar je veoma moćan simbol koji u sebi ima jaku energiju. Veruje se da je tigar simbol uspeha, zaštita od negativnih uticaja i čuvar doma. Simbol tigra u Feng shuiu je veoma popularan

Veruje se da beli tigar u Feng shuiu ima dejstvo zaštite doma i cele porodice u njemu, ali takođe se smatra simbolom dobre sreće i poboljšanja. Simbol tigra u Feng shuiu nadovezuje se za Yin energiju


Postoje mnogi talismani upravo sa ovim simbolom, jer se veruje da on donosi sreću. U Kini se smatra da simbol tigra treba biti prisutan u svakom domu, jer će on ojačati međuljudske i rodbinske veze. Simbol tigra u Feng shuiu koristi se za uravnoteženje i drži se u zapadnom delu doma

U Kineskoj tradiciji postoji čak pet tigorva: beli, crni, plavi, crveni i žuti!

Beli tigar je povezan sa zapadom, vladar je jeseni a od elemenata mu pripada metal.
Crnom tigru pripada sever, zima, i vodeni element.
Crveni tigar  vlada jugom, letom i vatrenim elementom,
Plavi tigar upravlja prolećem, zemljanim elementom i istokom.


Osobine svih ovih tigrova u sebi nosi onaj najmoćniji, odnosno najsuperiorniji – žuti tigar, koji predstavlja središte, Sunce i vrhovnog vođu.

Prema staroj kineskoj legendi, ovi tigrovi održavaju savršen balans kosmičkih energija na planeti Zemlji, odnosno omogućavaju njihov nesmetan protok a sve u cilju prevencije haosa koji bi zasigurno nastao narušavanjem prirodne ravnoteže.

Iz svega ovoga lako je zaključiti da je tigar izuzetno moćan solarni simbol, koji je u direktnoj vezi sa Jang enegrijom. Istovremeno je tvorac, spreman na akciju i borbu, ali može biti i uništitelj.

Brutalna snaga, dominacija i strastvenost su takođe pod njegovom ingerencijom, a bez obzira na to što je tigar u direktnoj vezi sa instinktivnim delovanjem kinezi u njemu vide super-inteligentno stvorenje koje štiti od svih mogućih katastrofa i nesreća.

Ili, kako Kinezi vole da kažu: tigar nas štiti od tri velika zla: vatre, lopova i duhova! Čak se i u staroj taoističkoj legendi pominju dva brata, zaštitnika ljudskog roda koji su hvatali zle duhove i demone i bacali ih tigrovima. A o tome koliko je važno uživati zaštitu ove prelepe životinje dovoljno govori i činjenica da tigar krasi zidove mnogih hramova, spomenika, ali i grobnica.


Pored zelenog zmaja, crne kornjače i tamnocrvenog feniksa, upravo je tigar najčešće sretan motiv u kineskoj umetnosti. Kako i ne bi, kada se smatra da su upravo oni stvorili svet i podelili nebo u četiri kvadrata!

Talismani i amuleti sa simbolom tigra se tradicionalno poklanjaju tek rođenim bebama kako bi ih zaštitili od negativne energije, dok je glava tigra čest detalj na dečijoj odeći – verovali ili ne, smatra se da čak i komad odeće sa ovim simbolom daruje telesnu snagu i neustrašivost!

Ne zaboravimo da pomenemo da se, pored očigledne snage i moći, tigar povezuje još i sa bogatsvom i prosperitetom. Uostalom, i Tsai Shen Yeh poznatiji kao bog bogastva jaše na tigru koji čuva kovčege s blagom.

Potrudite se da bar malo tigrove energije bude sa vama svakodnevno, a on će vam zauzvrat darovati zaštitu i neophodnu snagu. Dovoljno za početak!

izvor:Simboli.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1