Najzanimljiviji sajt Balkana

U jednoj kuhinji na zidu u gradu Kompjenja pored Pariza otkriveno remek-delo "Madona na tronu sa anđelima" velikog firentinskog slikara Čimabuea čija se vrednost procenjuje na šest miliona evra....
Slika Ruganje Hristu iz 13. veka, Čenia di Pepa Čimabuea, firentinskog umetnik koji je podučavao Đota i smatra se ocem zapadnog slikarstva, biće prvo njegovo delo koje će se pojaviti na aukciji.

Istoričar umetnosti, Erik Tukvin, procenjuje da će dostići cenu od četiri do šest miliona evra. 
U aukcijskoj kući navode da je delo u vlasništvu žene iz Kompjenja koja je sliku držala u kuhinji, tačno iznad šporeta.


Istoričari umetnosti smatraju da je slika deo velikog diptiha iz 1280. godine, u okviru koga je Čimabue naslikao osam scena koji prikazuju Hristovo stradanje i raspeće.

Dve scene iz ovog dela, Madona na tronu sa anđelima nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a Bičevanje Hrista u Njujorku.

Slika koja se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu takođe je vekovima bila izgubljena, a nađena je tek kada je britanski aristokrata raspremao kuću svog pretka u Safoku. Javnost je imala prilike da je vidi tek 2000. godine.

Vlasnica francuske slike mislila je da je reč o prilično staroj ikoni kada ju je u njenoj kući otkrio aukcionar Filomen Vulf.
cimabue Madona na tronu sa anđelima                                       Čimabue Madona na tronu sa anđelima
Čimabue je bio najcenjeniji firentinski slikar svoga vremena. Smatra se za poslednjeg velikog slikara koji je stvarao u maniru vizantijskog slikarstva.

Međutim, posle testova urađenih infracrvenim zracima stručnjak za istoriju umetnosti Erik Turkvin, je zaključio da nema sumnje da je slika urađena istom rukom kao i druga Čimabuova poznata dela.

Delo će se naći na aukciji 27. oktobra u aukcijskoj kući „Akteon“ u gradu Senlisu, severno od Pariza.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1