Najzanimljiviji sajt Balkana

Životinja gušter je verovatno najjači simbol adaptacije na svetu. Mnogima je gušter strašna i  po nekima "odvratan"mali gmizavac, dok oni hrabriji i maštovitiji u njemu vide direktnu vezu sa zmajevima.... Ipak, i jedni i drugi se slažu da je gušter sinonim za promenu, fleksibilnost, oštroumnost i munjevitu brzinu.

Ako tome pridodamo i odličnu moć kamuflaže, čini se da gušter zaista postaje jedan od bitnijih simbola od koga se dosta toga može naučiti i primeniti u svakodnevnom životu.


Za stare Egipćane i Grke gušteri su predstavljali vrhovnu mudrost ali i dobru sreću, a Grci su ga dovodili u direktnu vezu sa glasnikom bogova Hermesom.


Postojalo je i pomalo mistično verovanje da gušteri radije prespavaju zimu zato što su na taj način u direktnoj vezi sa svetom mrtvih duša, odakle datira i njihova direktna veza sa reinkarnacijom. Nasuprot tome, hrišćanstvo guštere izjednačava sa đavolom, a njegove akcije smatra lukavim, opasnim i zlim radnjama.

Bilo kako bilo, ono što je zajedničko za sve guštere jeste njihova superiorna intuicija i savršen osećaj za okolinu koji im pomaže da prežive i zaobiđu sve moguće opasnosti. Drugim rečima, gušteri su majstori samoodbrane! Iako nisu poznati po preteranoj inteligenciji, njihova nezavisnost zapanjuje, a u prilog im ide i urođena opreznost i snalažljivost.

Poznata je i njihova sposobnost da sami sebi otkinu rep kada se nalaze u opasnosti kako bi pobegli od neprijatelja, te da posle izvesnog vremena rep ponovo izraste u istoj dužini. Za čoveka upravo ova osobina nosi više nego jasnu simboliku prošlosti, odnosno oslobađanja od iste!

Ovim gestom, gušter kao da nas opominje koliko je važno znati krenuti dalje, i otarasiti se “repova prošlosti”. Takođe, ukazuje na situacije u kojima je mnogo bolje ostati po strani, diskonektovati se, i potražiti rešenje daleko od poznatog okruženja.

Gušter je vesnik promena. Ali onih koje nastupaju odmah i iziskuju našu momentalnu reakciju. On nas uči da odbacimo stare ideje, poznate obrasce ponašanja, zastareli sistem verovanja, naše loše navike, i da krenemo u rešavanje onih situacija koje nas mogu odvesti u neko novo (doduše neistraženo) poglavlje života.

Sve što je u vezi sa gušterom liči na jednu neizvesnu avanturu, ali na to moramo biti spremni ukoliko želimo da živimo ovde i sada!

Pojava guštera u snovima se uglavnom vezuje za lažne prijatelje, i opasnost koja preti od njihove lukavosti i proračunatosti. U zavisnosti od detalja sna, gušter nam može ukazati i kako da izbegnemo nečiju zamku, ali isto tako nas obavezuje da se oslonimo na svoju intuiciju u kontaktu sa drugim ljudima.

Baš poput guštera koji se oslobađa stare košuljice, i ljudi mogu promeniti svoje ponašanje, pa ne čudi što nam ponekad u ophođenju sa okolinom treba pomoć takozvanog šestog čula.

izvor.Simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1