Najzanimljiviji sajt Balkana

Životinja gušter je verovatno najjači simbol adaptacije na svetu. Mnogima je gušter strašna i  po nekima "odvratan"mali gmizavac, dok oni hrabriji i maštovitiji u njemu vide direktnu vezu sa zmajevima.... Ipak, i jedni i drugi se slažu da je gušter sinonim za promenu, fleksibilnost, oštroumnost i munjevitu brzinu.

Ako tome pridodamo i odličnu moć kamuflaže, čini se da gušter zaista postaje jedan od bitnijih simbola od koga se dosta toga može naučiti i primeniti u svakodnevnom životu.


Za stare Egipćane i Grke gušteri su predstavljali vrhovnu mudrost ali i dobru sreću, a Grci su ga dovodili u direktnu vezu sa glasnikom bogova Hermesom.


Postojalo je i pomalo mistično verovanje da gušteri radije prespavaju zimu zato što su na taj način u direktnoj vezi sa svetom mrtvih duša, odakle datira i njihova direktna veza sa reinkarnacijom. Nasuprot tome, hrišćanstvo guštere izjednačava sa đavolom, a njegove akcije smatra lukavim, opasnim i zlim radnjama.

Bilo kako bilo, ono što je zajedničko za sve guštere jeste njihova superiorna intuicija i savršen osećaj za okolinu koji im pomaže da prežive i zaobiđu sve moguće opasnosti. Drugim rečima, gušteri su majstori samoodbrane! Iako nisu poznati po preteranoj inteligenciji, njihova nezavisnost zapanjuje, a u prilog im ide i urođena opreznost i snalažljivost.

Poznata je i njihova sposobnost da sami sebi otkinu rep kada se nalaze u opasnosti kako bi pobegli od neprijatelja, te da posle izvesnog vremena rep ponovo izraste u istoj dužini. Za čoveka upravo ova osobina nosi više nego jasnu simboliku prošlosti, odnosno oslobađanja od iste!

Ovim gestom, gušter kao da nas opominje koliko je važno znati krenuti dalje, i otarasiti se “repova prošlosti”. Takođe, ukazuje na situacije u kojima je mnogo bolje ostati po strani, diskonektovati se, i potražiti rešenje daleko od poznatog okruženja.

Gušter je vesnik promena. Ali onih koje nastupaju odmah i iziskuju našu momentalnu reakciju. On nas uči da odbacimo stare ideje, poznate obrasce ponašanja, zastareli sistem verovanja, naše loše navike, i da krenemo u rešavanje onih situacija koje nas mogu odvesti u neko novo (doduše neistraženo) poglavlje života.

Sve što je u vezi sa gušterom liči na jednu neizvesnu avanturu, ali na to moramo biti spremni ukoliko želimo da živimo ovde i sada!

Pojava guštera u snovima se uglavnom vezuje za lažne prijatelje, i opasnost koja preti od njihove lukavosti i proračunatosti. U zavisnosti od detalja sna, gušter nam može ukazati i kako da izbegnemo nečiju zamku, ali isto tako nas obavezuje da se oslonimo na svoju intuiciju u kontaktu sa drugim ljudima.

Baš poput guštera koji se oslobađa stare košuljice, i ljudi mogu promeniti svoje ponašanje, pa ne čudi što nam ponekad u ophođenju sa okolinom treba pomoć takozvanog šestog čula.

izvor.Simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1