Najzanimljiviji sajt Balkana

najveći dijamanti metaliNakit - drago kamenje ( ili plemeniti metali) je ono što gotovo svaku ženu na svetu čini lepšom ujedno i srećnom. Drago kamenje je oduvek bilo simbol bogastva i raskoši... U ovom tekstu ćemo vam predstaviti pet najvećih ujedno i najskupljih dragih kamenja i plementih metala na svetu..


1. Najveći Topaz
najveći topaz el doradoTopaz je jedan od najstarijih (dragih) kamenja poznat čovečanstvu. Primerci ovog kamena ukoliko je kvalitetno sečen lako mogu biti pomešani sa dijamantom. Upravo to se desilo sa topazom od 1600 karata koji se nalazio na kruni kralja Portugala, a koji je dugo smatran najvećim dijamantom na svetu. Kristali topaza dakle mogu biti ogromnih veličina, a neki od najvećih teže od 30 do 50 kilograma.Najveći topaz na svetu nazvan je "El-Dorado" otkriven 1984. godine u Minas Geraisu u Brazilu. Prvobitno je težio 37 kilograma. Međutim, nakon što je isečen, topaz je izgubio na težini skoro 83% pa je težio 6 kilograma, a imao je 31 000 karata. Ipak, to nije umanjilo vrednost kamena koji je poznat po neverovatnoj čistoći i bogatoj boji, te se danas čuva u Nacionalnom muzeju prirodnih nauka u Americi.

2. Najveći dijamant  "Cullinan Diamond "
Cullinan diamond najveći dijamntNajveći dijamant ikad je pronađen 1905. godine u rudniku u Južnoafričkoj Republici. Dijamant je dobio ime " Cullinan Diamond "po svom pronalazaču, Thomasu Cullinanu, težio je 3106 karata tj. 621 gram, dok mu je novčana vrednost bila između 10 i 12 miliona dolara. Sečenje ovog dijamanta je prepušteno Džosepu Ašeru (Joshep Asher). Međutim, kako je u kamenu bilo pukotina nije bilo moguće obraditi ga u jedan veliki dijamant.

toga je Ašeru bilo potrebno nekoliko meseci da smisli kako će dijamant podeliti na pola a da ga ne razbije. Nažalost, njegovi proračuni su bili pogrešni i dijamant je presečen na dva dela, ali i još 7 srednjih delova zajedno sa 100 sitnih fragmenata dijamanta. Jedna polovina dijamanta je zatim obrađivana gotovo 2 godine da bi kasnije krasila žezlo engleskog kralja Edvarda Sedmog. Samo njegova vrednost je oko 2 biliona dolara.!

3. Najveći smaragd
najveći smaragd na svetuNajveći smaragd ikad iskopan i pronađense nalazio u rudniku Carnaiba u Brazilu, iskopan 2001. godine. Ono što su rudari našli je zapravo bila gruda sačinjena od smaragda koje je težila 1,9 miliona karata, ili 380 kilograma. dok mu je visnina bila oko 1.3 metra!

Eksperti su procenili vrednost ove grude na oko 300 miliona dolara. Njegova istorija je zanimljiva jer je preživeo nekoliko vremenskih nepogoda da bi u jednom trenutku bio izložen na prodaju na ibeju (eBay).

4. Najveći grumen zlata

zlatni grumen 27 kg Kevin Hiler (Kevin Hiller) iz Australiji je pronašao masivan grumen zlata tj. najveći na svetu zlatni grumen koji je težio neverovatnih 27 kilograma.! Ono što je interesantno je da je zlato pronašao tako što je ispao sa detektorom za metal i slučajno naišao na mesto koje pišti.
Koliko je samo sreću imao da nije pronašao konzervu ili novčić, već grumen zlata koji se nalazio na samo 10 cm od površine zemlje. Ovaj grumen je dobio naziv Grumen nade i prodat je za milion dolara, a danas je izložen u jednom kazinu u Las Vegasu.

5. Najveći kristal Fluorit
FluoritFluorit je kristal koji ima veću vrednost nego dijamant u Kini. Zato je kada je nađen veliki fluorit u regiji Mongolije, znalo se da nešto veličanstveno mora biti urađeno sa njim. Obrada kristala je trajala gotovo 3 godine, a dobio je oblik velike lopte sa prečnikom od 1,5 metara.
Tako je postao najveći fluorit na svetu, dok je težio 6 tona. Izgledom podseća na biser a počinje da sija kada je toplo. Njegova vrednost je procenjena na 140 miliona dolara.!
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1