Najzanimljiviji sajt Balkana

kamila jednogrbaKamila, poznatija i kao “pustinjski brod”, najizdržljivija je životinja na svetu. Otuda i simbolika postojanosti, snage, strpljenja, žrtvovanja ali i neprevaziđene upornosti u svakodnevnom životu. ...

Ova životinja zaista fascinira svojom sposobnošću da dugo odoleva kako hrani tako i vodi, te fizičkom snagom koja joj omogućava da opstaje u krajnje nepovoljnim i surovim uslovima. Šta biste dali da bar polovinu tereta nosite sa lakoćom jedne kamile?


Sasvim logično, kamilu najčešće srećemo u arapskoj tradiciji, odnosno kulturi. Za ljude koji ceo svoj život provode u pustinji – ova životinja ne samo da predstavlja najpouzdanije prevozno sredstvo, već je istovremeno i simbol bogatstva. Koliko kamila u posedu – toliko i para na računu!


Poznato je da se u jednoj od najbogatijih zemalja sveta, Kataru, tradicionalno održava i trka kamila, koja predstavlja i neku vrstu nacionalnog sporta.

A sve to, složićete se, ne bi bilo moguće da kamila svojom pojavom i svojim ponašanjem ne predstavlja pravu malu riznicu egzotike.

Ne čudi što je, na primer, u iranskoj i kineskoj tradiciji povezana sa podjednako egzotičnim stvorenjem – zmajem! U hrišćanstvu je takođe sinonim za skromnost, častoljubivost i dostojanstvo, a povezana je i sa svetim Jovanom Krstiteljem koji je nosio ogrtač od kamilje dlake.

Pored svega navedenog, kamila se vezuje i za daleka putovanja, neistražena prostranstva i nepoznate udaljene destinacije. Sve ovo simbolički možemo prevesti i na jednu duhovnu, odnosno spiritualnu stazu, jer je izdržljivost koju poseduje ova životinja mnogima od nas potrebna pri suočavanju sa svakodnevnim životnim teretom.

Ona nas istovremeno uči kako da štedimo za budućnost i da uvek, bez obzira na prepreku i životne nedaće, nastavimo ka svom cilju nepokolebljivom odlučnošću. Ona je i simbol nade, postojanosti, poslušnosti, ali i tvrdoglavosti i inata!

Pojava kamile u snovima je takođe u direktnoj vezi sa našom unutrašnjom snagom, i često signalizira da moramo zastati i analizirati svoja sećanja ali i trenutne potrebe. Šta nam zaista fali u životu – strpljenje, snaga, možda skromnost i umerenost? Ili jednostavno nosimo preveliki teret kojeg želimo da se oslobodimo?

Da li je pravo vreme da nastavimo sa započetim, ili da odustanemo? Ukoliko vas trenutno muči neka od ovih dilema – pokušajte bar za sekund da zamislite kamilu u pustinji, verujemo da će vam nakon toga svaki problem izgledati bar delić manji!

izvor: Simboli.rsZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1