Najzanimljiviji sajt Balkana

majmunMajmun, simbol lukavosti, nečistoće i prevare, ili zapravo mudra životinja koja se skriva iza svog prividnog lakrdijaštva? Na prvi pogled, verovatno sve navedeno spada u generalno tumačenje....

ovog simpatičnog primata koji je nadaleko poznat po svojim nestašlucima i svojoj urođenoj sposobnosti da perfektno imitira ljude.

Iako je reč o divljoj životinji, ne treba zaboraviti da je majmun u suštini dobroćudan i razuman, te da se lako može pripitomiti i mnogo čemu naučiti. Ukoliko zavirite u njihovo prirodno okruženje, primetićete da su majmuni izuzetno društvene i bučne životinje, koje uživaju u animiranju svojih najbližih.Njihove porodične veze su gotovo neraskidive, a ono što mi često nazivamo “majmunisanjem” je zapravo njihov način da članovima svoje porodice pokažu koliko brinu i koliko su im posvećeni.

Zato i ne čudi što je u hinduizmu upravo majmun simbol velikodušnosti, prilagodljivosti i zaštite porodice. Slično značenje nalazimo i kod Kineza koji ga vezuju za uspeh, dobro zdravlje i prilagodljivost.

Ali je zanimljivo pomenuti da se i neke negativne osobine mogu naći na ovoj listi: ružnoća, nezasitost, pohlepa i arogancija. Ni hrišćanstvo na ovu životinju ne gleda blagonaklono i poistovećuje ga sa obmanom, požudom, grehom i prezirom.


Ruku na srce, neki narodi zaista znaju da naglase pozitivne karakteristike majmuna. Indijancima je simbol zaštite, Tibetanci cene njegovu spretnost, a kod Maja i Asteka se, zahvaljujući svom živahnom temperamentu, dovodi u vezu sa nesputanom seksualnošću.

Takođe, ne zaboravimo i brojne grčke mitove gde je majmun prikazan kao razdražljiva životinja koja razoružava svojim dosetkama i šaljivim ponašanjem.

Majmun je deveti znak Kineskog horoskopa, koji svojim pripadnicima daruje talenat za snalaženje i u najtežim situacijama, a pripisuje mu se i analitičnost, spontanost, komunikativnost i dobro baratanje kako rečima tako i novcem.

Od negativnih osobina i ovde nailazimo na površnost, sklonost manipulaciji i podmuklost. Iz svega navedenog je lako zaključiti da je majmun neko ko, poput malog deteta, celog života uči važne lekcije, prihvata promene i na kraju menja sebe iz korena.

Slobodno možemo reći da je on, iako rodjeni zabavljač, na neki način i simbol urođene inteligencije, posvećenosti i odgovornosti koja na kraju obećava ispunjenje.

izvor:simboli.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1