Najzanimljiviji sajt BalkanaDome Fuji Station najhladnije mesto na svetu -91 stepen
Na jednom planinskom lancu na Antartiku grupa naučnika iz  "America's National Snow and Ice Data Centre"-a je otkrila najhladnije nenaseljeno mesto na svetu.U tom planinskom lancu temperatura se spušta na neverovatnih -91 stepeni Celzijusa.!...


Pri ovako niskoj temperaturi ( -91 stepen Celzijusa) ljudske oči, nos i pluća se mogu smrznuti u roku par minuta!

Ko ne zna, na temperaturi od  naprimer -78,5 Celzijevih stepeni CO2 iz plinovitog stanja postaje suvi led. Naučnici iz "America's National Snow and Ice Data Centre",koji su došli do ovoga hladnog otkirća koristili su  satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije nenaseljeno mesto je smešteno na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji.Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 Celzijevih stepeni.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosječnu temperaturu po kilometru kvadratnom te kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suhvih vremenskih perioda, a ne vetrovitih i snježnih.

Da ne bude zabune i dalje najhladnije naseljeno mesto na našoj planeti  Zemlji i dalje je rusko selo Oymyakon.(Ojmakon) o kom smo i mi pisali Tamo prosečna temperaturu u januaru iznosi oko iznosi -50  stepena Celzijusovih.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala