Najzanimljiviji sajt Balkana

pas životinjaPas je simbol vernosti, odanosti, požrtvovanosti i plemenitosti. Upravo zato se ova inteligentna životinja oduvek smatrala čovekovim najboljim prijateljem – on je tu da sluša, razume, i pomaže svom vlasniku u najtežim trenucima..

Ovo se, svakako, ne odnosi samo na moderno doba. Neraskidiva veza čoveka i psa datira još iz perioda staroegipatske kulture gde je pas bio predmet kulta, a posebno mesto je zauzimao bog smrti Anubis, predstavljen u obliku hrta.


U grčkoj mitologiji se srećemo sa psom Kerberom, čuvarom podzemnog sveta, dok antički Rim takođe ima svoje svete pse, takozvane čuvare Vulkanove pećine. Dakle, istorijski posmatrano, pas je svuda oko nas – u mnogim pesmama, umetničkim delima, na freskama, skulpturama.


Za psa se često kaže da je životinja na koju u svakom trenutku možemo da se oslonimo. Pouzdan partner, ne samo u lovu, već i u svakodnevnom životu. Upravo te osobine mu dodeljuje i Keltska mitologija, gde je označen kao verni pratilac bogova i heroja.

Dresiran je za borbu, ume da bude jako agresivan, ali mu Kelti pripisuju i isceliteljske moći, te ga dovode u vezu sa onostranim. Kada govorimo o hrišćanstvu, pas se (zajedno s mačkom) smatra nečistom životinjom, ali mu se ipak dodeljuje status životinje koja simbolizira vernost i budućnost.

Kinezi psa tradicionalno uzimaju za simbol radosti i sreće. Najpoznatiji u kineskoj kulturi je takozvani Fu-pas koji ne samo da štiti dom od loših ljudi, već istovremeno puža zaštitu i od negativne energije.

Takođe, ne treba zaboraviti ni kineski zodijak, gde je pas označen kao jedanaesti znak kome se pripisuju ljubaznost, odanost, snalažljivost, velikodušnost i iskrenost. Kada se javi u snovima, pas se često povezuje sa prijateljstvima koja, u zavisnosti od detalja samog sna, mogu biti stavljena na neku vrstu ispita. Isto tako označava i našu animalnu prirodu.

Kada već govorimo o zodijaku, pomenimo i da se u modernoj astrologiji pas povezuje sa planetama Mars i Jupiter, kao i znakom Device.

Značajno mesto zauzima i u Tarotu, gde u psihološkom smislu predstavlja našu potrebu za poverenjem, a takođe se dovodi u vezu i sa svim onim ljudima koji mogu da pomognu pitaču na tom putu. Možete ga pronaći na sledećim kartama: Luda, Mesec i Deset Pentagrama.

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1