Najzanimljiviji sajt Balkana

svinjeSvinja je, verovali ili ne, jedan izuzetno jak simbol koji je prvenstveno vezan za bogatstvo, plodnost i dobru sreću na svim poljima! Ko bi rekao da se ovakve osobine pripisuju...

životinji za koju mnogi i danas smatraju da je najprljavije stvorenje na svetu?

Bezbroj puta ste čuli pogrdne izreke poput: “ne bacajte bisere pred svinje”, ili: “možeš svinji staviti ruž na usne, ona će i dalje biti svinja”, ali – da li ste se ikad zapitali zašto svinja zauzima tako veliki ugled na istoku?Odgovor je očigledan – iako je Svinja u kineskom horoskopu poslednji (dvanaesti) znak, ona je usko povezana sa prosperitetom, srećnim okolnostima, gomilanjem bogatstva, ali je takođe znak za odgovornost, neustrašivost i nezavisnost.

Ne čudi onda što nas i Feng Šui uči da pravilno postavljena figura svinje u domu može doneti dobre poslovne kontakte i novac!

Uostalom, ne dobijaju li sva mala deca “kasicu prasicu” koja simbolički predstavlja našeg prvog učitelja (bar kada su lekcije ekonomičnosti u pitanju).

Zanimljivo je da je svinja i u starom Egiptu bila usko povezana sa jednim od njihovih najcenjenijih božanstava, boginjom plodnosti Izidom. Sličnu simboliku nalazimo i u nordijskoj mitologiji, dok je kod američkih Indijanaca svinja važila za životinju koja se prinosila kao žrtva bogovima kiše. Na taj način oni bi se odobrovoljili i dali svoj blagoslov i zaštitu usevima.

Ruku na srce, u pojedinim delovima sveta simbol svinje sa sobom nosi i par negativnih karakteristika, pa je tako u islamu ona simbol nečistoće, njeno meso se ne jede, a često označava i lenjost i pohlepu.

Bilo kako bilo, činjenica je da nas svinja može naučiti mnogim korisnim stvarima. Svojom samouverenošću i ambicioznošću ona jasno reprezentuje simboliku snage i zaštite, a istovremeno nam šalje poruku da je u životu jako bitno jasno razlučiti vredno od manje vrednog.


Zapamtite, svinja je životinja koja poštuje svoje aktivnosti, ali podjednako zna kako da uživa i ugađa sebi. Poseban akcenat se, pogađate, stavlja na sve poslovne aktivnosti – koliko smo zaista otvoreni da se nečega odreknemo, i šta zauzvrat dobijamo? Možda previše trošimo? Možda dobijamo premalo? Ili nam je, možda, samo potreban novi sistem rada?

Slično je i sa pojavom svinje u snovima, s tim što njeno tumačenje uglavnom varira u odnosu na propratne detalje sna. Generalno gledano, ukazuje na dobro zdravlje i uvećanje prihoda, ali je zanimljivo dodati da je od velike važnosti o kojoj vrsti svinje se zapravo radi.

Obična (domaća) svinja se najčešće vezuje za prethodno navedene osobine i karakteristike, dok divlja svinja može ukazivati na našu sklonost ka preterivanju, uključujući i preteranu požudu te davanje prednosti nekim banalnim stvarima kada su emocije u pitanju.

izvor: Simboli.rs
Dodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1