Najzanimljiviji sajt Balkana

svitacZanimljivo pitanje zar ne? Kako to svetle insekti svici tj kako to svetli maleni svitac? E... ako ne znate, sada će te saznati odgovor! U toploj letnjoj noći svici u polju pale se i gase kao daleke munje. ... Svetlost izgleda neobično hladna, i zaista je takva. Svetlost svica, za razliku od Sunčeve, gotovo da ne ispušta toplotu!

Svici (lat. Lampyridae) su porodica insekata koja pripada redu tvrdokrilci (Coleoptera). Svici su bube, a na Zemlji postoji preko 2.000 vrsta svitaca. Odrasli svici su smeđi ili crni, dugački oko 12 milimetara.


To su krilate bube koje se obično nazivaju svici zbog očiglednog korišćenja bioluminiscencije tokom noći zarad privlačenja partnera ili plena. Svici proizvode "hladno svetlo”, bez infracrvene ili uv frekvencije.

Ova hemijski proizvedena svetlost sa stomaka može biti žuta, zelena ili bledo crvena, sa talasnom dužinom od 510 do 670 nanometara


Bebe svitaca izležu se iz jaja skrivenih u zemlji, i ne liče baš mnogo na odrasle svice. Smeđe su boje kao i odrasli, ali za razliku od njih, sasvim su ravni. Bebe nekih vrsta svitaca svetle sve vreme.

Svetlo svitaca stvara se u trbuhu tog insekta, tj. u donjem delu njegovog stomaka, koji sadrži ćelije nazvane fotociti. Dve hemijske supstance u fotocitima, luciferin i luciferaza (lucifer na latinskom znači "koji nosi svetlost"), međusobno reaguju i oslobađaju energiju.
svitacProces zahvaljujući kojem svitac svetli naziva se bioluminiscencija.Ovaj proces odigrava se u ćelijama svica koje proizvode materiju zvanu luciferin i enzim luciferazu. Luciferin zatim stupa u hemijsku reakciju u kojoj se stvara oksiluciferin. Svetlost koja se dobija ovom hemijskom reakcijom naziva se hladnom svetlošću jer ne emituje ni infracrvene, ni UV zrake.

Ovaj način dobijanja svetlosti je veoma napredan jer se čak 99% energije konvertuje u svetlost a samo 1% u toplotu.

Svaka vrsta svica ima svoj ritam žmirkanja, da bi mužjaci i ženke bili sigurni da stupaju u vezu sa pripadnikom svoje vrste. Neke vrste svitaca umeju da usklade žmirkanje, tako da se veliki skup svitaca pali i gasi istovremeno.

Na Tajlandu, na primer, svici se skupljaju u drveću i žmirkaju nasumice. Međutim, uskoro jedan par svitaca počinje da svetluca zajedno. Obrazac njihovog svetlucanja širi se po celom drvetu – sve veće grupe istovremeno šalju jake mlazeve svetlosti.

Posle otprilike trideset minuta celo drvo se pali i gasi, jer svi svici složno svetlucaju po jednom svake sekunde. Naučnici ne mogu da objasne kako i zašto svici usklađuju svoje žmirkanje.

I druge životinje (i biljke) zrače hladnu svetlost. Kad je noć mračna, u pojedinim šumama se mogu videti grupice otrovnih pečuraka nalik na svetleće abažure, raštrkanih po zemlji.

Lignje u okeanu ispuštaju svetlucave oblake hemikalija da bi se sakrile od plena. I meduze odašilju svetlosne signale.

izvori: Opsteobrazovanje.in.rs / zanimljivostidana.comDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1