Najzanimljiviji sajt Balkana

duboki svemirSvemir tj. univerzum čovečanstvu i dalje nepoznat i uvek se iznenadimo sa nekim novim naučnim otkrićima i zanmljivostima vezanim za njega. U nastavku teksta donosimo vam 11 činjenica o univerzumu-svemiru...

koje verovatno malo ljudi zna.


Nadamo se da će te iz ovog teksta koji sledi saznati nešto novo i da će vam biti zanimljiv za čitanje..Pa krenimo sa tim zanimljivostima....

1. Čak 99% materije je prazan prostor. Kada bismo mogli da uklonimo celokupan prazan prostor u našim atomima, celo čovečanstvo (7 milijardi ljudi) bi stalo u jednu kocku šećera.

2. U svakom od nas postoje atomi koji su nekada bili deo zvezda koje su eksplodirale pre nekoliko milijardi godina.

3. Mali deo statičkog elektriciteta koje prikazuje naš televizor je odblesak Velikog praska.

4. Da ste vanzemaljac koji živi 65 miliona svetlosnih godina od Zemlje, i da gledate našu planetu kroz neki super teleskop, videli biste dinosauruse.

5. Godina na Veneri traje koliko i 224 dana na Zemlji. Međutim, dan na toj planeti traje 243 zemaljska dana, tako da dan na Veneri traje duže od godine.


6. Gotovo svi atomi vodonika u našim telima nastali su kao rezultat Velikog praska koji se desio pre oko 13.7 milijardi godina.

7. Sunce predstavlja 99.8 odsto mase Sunčevog sistema. Čak 1.3 miliona planeta Zemljine veličine bi moglo da stane u njega.

8. U svemiru postoji više zvezda nego zrna peska na Zemlji.

9. Univerzum miriše na maline, rum, slaninu, pečeni badem i barut.

10. Neutronske zvezde su toliko guste da je jedna čajna kašičica njihovog sadržaja teža od Mont Everesta.

11. Obična materija koju možemo da vidimo čini samo 5 odsto univerzuma. Ostalih 95 odsto čine mračna energija i mračna materija o kojima, trenutno, veoma malo znaju naučnici odnosno čovečanstvoZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1