Najzanimljiviji sajt Balkana

delfin
Većina nas obožava i voli ove pametne, umljate životinje - delfine.Po nekim naučnim saznajima delfini su jako inteligente životinje,navodno mogu da se saosećaju s vama i veoma su radosne životinje Ako ne znate ime delfin potiče od starogrčke reči - delphis koja znači "s matericom" odnosno "riba sa matericom"....


U vodama okeana i mora postoji oko 40 vrsta delfina i to u 17 rodova. Veličina delfina varira i ide od 1.2 m i 40 kg (Maui delfini), do 9.5 m i 10 tona (orca) ili kitovi ubice ( tehnički i oni su delfini).U nastavku ovog teksta vi vam donosimo 20 zanimljivih činjenica o delfinima


1. Delfini imaju neverovatnu sposobnost da prežive napade ajkula i jako brzo u potpunosti im zacele rane, bez ikakvog trajnog oštećenja,što danas stručnjaci i naučnici za delfine i dalje  ispituju

2. Većina delfina ima dugačak životni vek. Najpoznatija vrsta, Tursiops (Bottlenose), ima prosečan životni vek od 40 godina, dok orce mogu doživeti i do  80 godina.

3. Delfini ne mogu disati automatski. Zbog toga, kada spavaju jedna polovica mozga im je budna, dok se druga odmara, pa se onda druga probudi, a prva zaspe.Delfini provedu oko 8 sati dnevno u ovom stanju, a ono im omogućuje da budu dovoljno svjesni da kontrolišu disanje i povremeno isplivaju na površinu kako bi uzeli vazduha

4. Delfini ne koriste samo oči, već i ekolokaciju (slično sonaru) kako bi izbegli prepreke i pronašli plen.

5. Naziv “delfin” dolazi od grčke riječi “delphis”, što otprilike znači “riba sa maternicom”.

6. Naučnici su primetili kako delfini uče svoje mlade da koriste alate (kao na primer pokrivaju njihove njuške spužvama kako bi ih zaštitili od mulja). Također su primjetili da održavaju neku vrstu pogrebne ceremonije za svoje mrtve.

7. Drevni Rimljani su nekada koristili delfine da im pomognu u ribolovu. Obučavali su ih da tjeraju manje ribe prema ribarima, a kada se dovoljno velika skupina riba okupi na jednom mjestu, delfini bi signalirali ribarima da je vreme da bace svoje mreže. Danas se ova praksa još uvek može videti kod nekih ribolovaca u Santa Catarini u Brazilu.

8. Delfini iz reke Amazon plivaju naopačke.Veruje se da im grbe na leđima pomažu da "osete" dno reke kako bi na njemu pronašli hranu. Ovakvav način plivanja im takođe može pomoći i da bolje vide šta se nalazi ispod njih, jer ispod očiju imaju malo veće obraze koji im otežavaju gledanje prema dole.

9. Delfini su jedina vrsta životinja, osim ljudi, koji razvijaju prirodni oblik tip 2 dijabetesa.

10. I delfini se drogiraju.

11. Delfini imaju sposobnost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema, što ih čini jednim od najinteligentnijih bića na planeti Zemlji

12. Delfini mogu biti veseli, tužni, pa čak i ljuti.Takođe postoji broj slučajeva gde su postali zlopamtila i osvetili se ljudima.

13. Delfini smatraju trudnoću fascinantnom pojavom, i iako ne misle nikakvo zlo, okupit će se oko trudnice. Razlog zašto je trudnim ženama zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako se čini da bi im upravo trebalo biti preporučljivo, je taj što bi se neke žene mogle prepasti kada svi delfini pojure prema njima – i tužiti vodeni park.

14. Svaki delfin ima jedinstveno leđno peraje, koje se često može koristiti za lakše prepoznavanje i identifikaciju.

15. Zabeleženi su brojni slučajevi o tome kako delfini pomažu jedni drugima u nevolji. Pomažu starijima u grupi, a takođe mogu napraviti i "splav" od svojih tela i tako nositi bolesne ili povređene.

16. Delfini ne pomažu samo drugim delfinima. Čini se da njihova empatija ne poznaje granicu, jer je zabilježeno kako pomažu ljudima u nevolji, pa čak i kitovima mnogo većim od sebe.

17. Delfini su izuzetno razigrane i radoznale životinje. Često se igraju jedni s drugima, igraju se među algama, ali se takođe igraju i sa drugim vrstama, na primer s ljudima  i  sa psima.

18. Delfini mogu biti pravi zavodnici. Mužjaci skupljaju morsku travu kako bi napravili nešto što podseća na buket cveća koji zatim odnesu svojim damama.Prvo su naučnici su verovali da se oni samo igraju, dok nisu primetili da uvek mužjaci prave ove "bukete trava", te da ih uvek prave ispred ženki.

19. Nedavna istraživanja pokazuju da delfini imaju svoja imena, te da mogu pozvati jedni druge po imenu (svaki odgovara na različiti zvižduk).

20. Jedan od glavnih uzroka smrti među delfinima u zarobljeništvu je samoubistvo. Oni mogu počiniti samoubistvo na više načina, a najčešći su odbijanje da jedu ili "lupanje" glavom od zidove bazena u kom su zarobljeni
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1