Najzanimljiviji sajt Balkana

bebe znaju da pamte znaju statistiku

Kako naučnici sve više istražuju ponašanja beba sve više oni dolaze do zaključaka da su bebe sve pametnije i pametnije.Jer po naučnicima bebe pamte, razlikuju dobro od zla, razumeju statistiku i fiziku!...U narednim redovima donosimo vam osam naučnih činjenica o bebama koje će vas zasigurno iznenaditi


1. Bebe pamte veoma rana iskustva

U svrhu ovih istraživanja nekoliko majki je za vreme trudnoće, odnosno poslednjih šest nedelja trudnoće, svojim nerođenim bebama pričalo jednu te istu dečju priču.Nakon što je beba rođena, majke su nastavile da pričaju, ali, ovog puta različite priče!

Iako se mislilo da novorođenče ne razume ništa, onog trenutka kada su majke počele da čitaju poznatu priču u kojoj su uživali u stomaku, bebe su odmah promenile izraz lica, koncentrisale su se na mamine reči i jače sisale, ukoliko su u tom trenutku bile na dojci. I što je još važnije, iste su reakcije imale i ako je priču u tom trenutku čitao neko drugi. One su se bukvalno fokusirale na priču.

2. Bebe razlikuju dobro od zla

Bebe stare do šest meseci tačno znaju što je dobro, a šta ne, sposobne su da donesu odluku na temelju dobrog i lošeg baš kao i odrasli. Kako bi to dokazali, naučnici su se ispred beba igrali jedne igre s lutkama. Jedna je lutka bila zla i gurala je drugu, a druga je lutka bila pomagačica, koja je pomagala drugim lutkama da stignu do cilja.

Zanimljivo je da su bebe, nakon što su lutke ostavljene u njihovoj blizini, uzimale one dobre lutke pomagačice i igrale se njima, dok su one zle lutke doslovno gurale i ignorisale. Isto su reagovale i bebe od 12 nedelja starosti koje su nakon "predstave" s lutkama ostale fokusirane pogledom samo na dobrim lutkama.

3. Bebe žele pomažu

Iako ih smatramo malim, bebe su veoma voljne da pomognu ako mogu. Istraživači su za ovaj dokaz joristili sledeću scenu: Jedan od njih je s pretrpanim rukama pokušavao da otvori vrata u blizini bebe koja još nije prohodala, a ona je brže bolje požurila da otvori vrata i pomogne neznancu. Ali, nije samo to zanimljivo

Istraživači su mnogo puta s mnogo beba ponovili ovu scenu i ustanovili još nešto - bebe koje su nakon pomoći dobile neku vrstu pohvale, kasnije su bile znatno manje spremne da pomognu! To je izuzetno važan rezultat, jer pokazuje da su bebe instinktivno znale da treba da pomognu, bez da za to delo budu nagrađene, a nakon što su dobile pohvalu ili nagradicu želja za pomaganjem im je naglo počela da opada.

4. Bebe razumeju statistiku!

Kakvo iznenađenje! ovako nešto tvrde naučnici koji su istraživali ponašanja beba Ekspiriment je bio sledeći ....Kada su naučnici ispred beba od deset meseci starosti postavili dve tegle s kockicama i zadali zadatak - bebe su ga vrlo uspešno rešile: U jednu teglu je bilo stavljeno 12 roze i četiri crne kockice. U drugu su stavili 12 roze i 36 crnih kockica. Nakon toga su iz svake tegle uzeli po jednu roze kockicu tako da bebe ne vide koja im je boja oduzeta.

Ali, kako su bebe sklonije roze nego crnoj boji, tako su sve odreda posezale za neprovidnom čašom kako bi uzele kockice i njima popunile onu teglu u kojoj je bilo naoko manje roze kockica - dakle onu s više crnih kockica.

5. Bebe uče iz iznenađenja

Obično mislimo da će bebe učiti iz sistematičnog ponavljanja, ali činjenica je zapravo da više uče iz situacija koje ih iznenađuju, zapanjuju i samim time motivišu na istraživanje. Za taj su se dokaz istraživači poslužili lopticama i lažnim zidom. Dok su lopticu kotrljali i bacali tako da je zaustavi pravi zid, bebe od 11 mjeseci starosti samo su gledale.

Ali, kada je loptica prvi put pogodila lažni zid i prošla kroz njega, bebe su odmah krenule u akciju: Istraživale su gde je krenula i otišla loptica, zadubljeno su posmatrale i samu lopticu, a sve je to samo još jedan dokaz koliko bebe razumeju da je nešto normalno, uobičajeno, a nešto što nije traži hitnu istragu. Tako su se ponašale sve bebe iz istraživanja, a to samo znači da će sve one, baš kao i vaša beba, s veseljem dočekati svaki trik i iznenađenje.

6. Bebe znaju kada niste koncentrisani na njih

Svaka mama tačno zna da tokom brige o bebi i svakodnevnog života ponekad malo odluta u mislima, ali, da li ste primetili da vas upravo tada - vaša beba pokušava odobrovoljiti, privući vašu pažnju?

Za taj su se dokaz mame namerno malo isključivale te su posmatrači odmah primećivali kako beba kreće sa svojim umilnim osmesima, gugutanjem, mahanjem ručicama, sve kako bi opet pridobile majke da ih gledaju.To dokazuje koliko je njihova emocionalna inteligencija na vrlo visokom nivou bez obzir na njihovo životno neiskustvo.

7. Bebe odlično procenjuju karakter osobe

Sigurno ste primetili da vaša beba ne želi da ide baš svakom u ruke, kao i da se na određene ljude čak i mršti.Pa po naučnicima i nekim njihovim istraživanjima bebe tačno znaju ko im se viđa, a ko ne. Upravo zato mnoge bebe tačno znaju da imitiraju neke ljude i njihove grimase, ali ne sve, već samo one kojima veruju. I to ne mora da bude samo osoba koju duže poznaju.

To mogu da budu i potpuni stranci koji su bebama pristupili na neki njima prihvatljiv način, uz osmeh, s igračkom, s umilnim licem. Te će osobe bebe rado gledati, promatrati i kopirati, dok će osobe koje ne obraćaju toliku pažnju na bebu ostati ignorisane od strane bebe.

8. Bebe znaju pomalo i o fizici

Spomenuli smo već trikove za bebe i iznenađenja iz kojih uče. U to se uklapa i malo fizike: igra s igračkama koje se umeću, ubacuju, prolaze, izlaze... Čista mala nauka o kretanju predmeta, sili, pokretu i svemu ostalom što odrasli ljudi odavno shvataju.

Ali nisu ni bebe neznalice, jer, čim vide trik-igračku, one znaju da u njih treba nešto da ubace, uguraju, proguraju iako tako nešto nisu nikada dosad videle. Osnove fizike, odnosno vlastitog razvoja svaka beba uči prvo uz pomoć gravitacije. Šta pusti - to padne i odatle kreću i druge komplikovanije fizičke radnje.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1