Najzanimljiviji sajt Balkana

zanimljive činjenice
Da li ste se žalelili još jednih novih dvadesetak zanimljivih činjenca? Ako je vaš odgovor DA! Evo vam prilike da opet pročitate i saznate nešto novo,neobično i zanimljivo...

I da vas podsetimo ovo su zanimljive činjenice broj 17 ako ste proustili prethodne šesnaeste to možete pročitati ovde.Da vam ne bi dalje trošili vreme saznajte te neobične činjenice.....


1. Kokoška je najbliži živi rođak Tyrannosaurus rexa (T-rex).2. Pogonofobija je iracionalan strah od brade.

3. U Pekingu se 14. augusta 2010. godine počela stvarati ogromna saobraćajna gužva. Zastoj u saobraćaju je trajao verovali ili ne čak više od 9 dana!

4.Potpetica ili štikla je prvobitno izumljena za muškarce. Potpetice su rezultat problema, koji datira još iz 15. veka, kada je jahačeva noga često isklizavala iz kaiša. Tada su se pojavile prve štikle visoke 3 cm koje su se zvale jahačeva peta, a krajem 16. veka muška obuća je imala potpetice visoke od 6 do 9 centimetara.!

5. Svake minute u svetu se rodi oko 255 beba.

6. Cherofobija je iracionalan strah od veselja, odnosno sreće

7. Svake noći u Diznilendu, nakon što svi posetioci odu kući, zaposleni puštaju na stotine mačaka da slobodno trče zabavnim parkom. Na taj način se uspešno kontrolišu populaciju miševa.

8. Dabar može oboriti i do 200 stabala godišnje.

9. Japan se zabeleži u proseku 1.500 zemljotresa godišnje.

10. Kada se vilini konjici pare, njihovi repovi formiraju srce.

11. Bdelloidi su vrsta životinja koju čine isključivo ženke (koje se razmnožavaju i preživljavaju tako što kradu DNK drugih vrsta).

12. U slučaju nužde (ako pri ruci nemate sveću), da znate i to da voštana bojica može goriti do 30 minuta.( naravno ako je imate tad pri ruci)

13. Neke vrste krtica za samo jednu noć mogu iskopati tunel dugačak i do 50 metara. Da bi iskopale 1 metar tunela, potrebno im je između 400 i 4.000 puta više energije (u zavisnosti od strukture zemlje) nego nama da pređemo istu udaljenost na površni

14. Vaše oči stalno vide vaš nos, ali ga mozak konstantno ignoriše.

15. U 2012. godini, 100 najbogatijih ljudi na svetu je imalo dovoljno novca da okončaju globalno siromaštvo čak 4 puta.

16. Musomanija je naziv za psihičko stanje u kojem osoba postaje opsednuta određenom muzikom ili pesmom.

17. Zbog zabune oko imena, ambasade Slovačke i Slovenije se jednom mesečno se sastanu da razmene pogrešno upućenu poštu.

18. Ako ne znate i veverice predu kao mačke što rade

19. Donna Griffiths drži rekord za najduži period kihanja ukupno 2.5 godine. Prvu godinu je kihala svake minute, ali je kasnije kihanje usporilo na svakih 5 minuta

20. Sav novac od autorske naknade Bob Marleyjeve pesme “No Woman No Cry” daje se kao donacija javnoj kuhinji u getu u kojem je Bob odrastao.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1