Najzanimljiviji sajt Balkana

najveca statua na svetu uskoro Indija
"Statua Jedinstva",(engl. Statue of Unity), statua koja prikazuje Sardara Valabhai Patela, velikog društvenog vođu, koji je poznatu Indiji kao Čelični čovek uskoro postaje najviša statua na svetu!...

Ova statua koja počinje da se pravi imaće visinu od 182 metra, a kako smo rekli prikazivaće Sardara Valabhai Patela. On je imao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije i bio je prvi ministar unutrašnjih poslova i zamenik indijskog premijera.

Ova grandiozna velika statua "Statua Jedinstva" će biti skoro duplo viša od Kipa slobode u Njujorku, sadržaće hotele, centar za posetioce, memorijalnu baštu, a kilometri staza i mostova povezivaće statuu s gradom Kevadia.

Statua Jedinstva tj. stautua Sardar Vallabhbhai Patela je trenutno u fazi izgradnje i nalazi se na Sadu-Bet ostrvu, oko 3.5km južno od brane Sardar Sarovar u okrugu Narmada u Gujaratu.

Sama izgradnja uskoro najveće staute na svetu košta će indiju gorovo 200 miliona funti. A Planirano je da statua bude završena do kraja ove 2018. godine.


Inaće grandiozni idnijski projekat predvodi aktuelni premijer Indije Narendra Modi, koji želi da istakne ulogu Patela u borbi za nezavisnost zemlje.

U podnožju statue biće organizovan centar za posetioce, kao i niz izložbenih dvorana posvećenih Sardaru Patelu i istoriji nezavisnosti Indije.

Vidikovac će se nalaziti u zoni grudi statue, pružajući panoramski pogled na reku Narmadu i zaštićenu lokaciju "Shoolpaneshwar" u kojoj žive mnogobrojne vrste divljih životinja i čiji bujni zeleni predeli okružuju kip. U ovom delu kipa posetioci će imati prilike da vide strukturalne detalje mini panela od kojih je izgrađena masivna statua.

Značajan deo projekta odnosio se na ojačavanje tla s obzirom da se statua nalazi u samom koritu reke Narmada. Ojačavanje armature, izgradnja osnove i unutrašnjih dvostrukih betonskih jezgara je završeno, a trenutno se radi na sekundarnoj konstrukcionoj čeličnoj skeli koja će služiti kao sistem podrške za bronzane panele statue.

Tako će kada "Statua Jedinstva" bude sagrađena ostale velike statue širom sveta na pasti na sledeće pozicije:
                                        (kliknite za uvećanje)
najvece staute na svetu redosledom
Hram posvećen Budi, koji se nalazi u Kini, tako pada na drugo mesto, a on je visok 153 metra.

Na trećem mestu će biti statua u Japanu "Ushiku daibutsu", koja je visoka 120 metara.

Četvro mesto zauzimaće Kip slobode u Njujorku tako se nalazi na četvrtom mestu sa visinom od 93 metra.

Peto mesti Statua Majke domovine koja se nalazi u Volgogradu u Rusiji zauzima peto mesto sa visinom od 85 metara.

Dok će šesto mesto pripasti statui Hrista spasitelja u Rio de Žaneiru u Brazilu sa 39.6 metara.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1