Najzanimljiviji sajt Balkana

zanimljivosti o srbiji

Zvanično ime Srbije je Republika Srbija. Prema zvaničnoj istoriografiji naziv Srbija se prvi put pominje kod Grka sredinom 10. veka, kao (Σερβλία) Servlija, Serblija, a zatim kao Servija, Serbija, što znači zemlja Srba.....

Zvanični jezik u Srbiji je srpski a pismo ćirilica, a drugi jezici u upotrebi su mađarski, slovački, rumunski, hrvatski, rusinski i albanski.

Srbija je država koja broji 7.186.862 stanovnika, i prostire se na površini od 88.361 km² bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine je veoma privlačnom kako domaćim posetiocima, tako i onim strancima.Glavni grad države Srbije je Beograd koji danas broji preko 2.000.000 stanovnika. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, prvi su ga naselili Kelti u 3. veku pre nove ere, i to pre nego što je postao rimsko naselje pod nazivom Singidunum.

U nastavku ovoga teksta donosimo vam 30 zanimljivosti Srbiji odnosno zanimljivih činjenica o državi Srbiji:

1. Prestonicu Srbije osnovali su Kelti u 3. veku pre nove ere, a kasnije je postala Singidunum. Godine 876, prvi put se pominje pod imenom Beograd i smatra se jednim od najstarijih gradova u Evropi.

2. Srbija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu.Dok po proizvodnji šljive, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi, ovo voće u Srbiji zauzima prvo mesto kako po zasađenoj površini, tako i po proizvodnji. Oko 70 odsto prinosa šljive, odnosno oko 424.300 tona godišnje, odlazi u proizvodnju šljivovice - nacionalnog pića zemlje Srbije

3. Arheološki lokalitet Lepenski vir bio je postojbina prve civilizacije u Evropi koja je napravila skulpturu i to pre više od 7.000 godina.

4. Najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti je Miroslavljevo jevanđelje, koje datira iz 12. veka. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a o njemu je 2007. godine snimljen film "U početku beše reč", u režiji Boška Savkovića.

5. Čak 17 rimskih careva rođeno je na tlu današnje Srbije. To su Decije Trajan, Hostilijan, Klaudije II Gotski, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimijan, Konstancije I Hlor, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Valerije Sever, Konstantin Veliki, Licinije, Konstancije II, Vetranion, Jovijan, Gracijan i Konstancije III.

6. Vampir je jedina od reči iz srpskog jezika koja je opšte prihvaćena u svim jezicima sveta. Sa druge strane, najpoznatiji srpski vampir pored Save Savanovića je Petar Blagojević. On je bio seljak čiji slučaj spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi novijeg doba.

7. Miladin Zarić, učitelj iz Beograda, postao je poznat zahvaljujući tome što je tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, dana 22. oktobra 1944. godine sprečio rušenje miniranog Savskog mosta. Godine 1978. njegov podvig ekranizovan je jedini put i to indirektno, u pretposlednjoj epizodi serije "Povratak otpisanih".

8. Reka Vratna na istoku Srbije, nadaleko je poznata po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, takozvanim prerastima koji podsećaju na vrata, po kojima je i dobila ime.

9. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe, jednog od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Isti taj signal je kasnije bio poslat u svemir prema mogućim oblicima vanzemaljskog života.

10. Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu a po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu.

11. Godine 2014. američki magazin "Mental Floss" naveo je Ćele-kulu kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

12. Najstarija sačuvana beogradska kafana je "Znak pitanja". Po nalogu kneza Miloša 1823. godine podigao ju je Naum Ičko. Dok je Prva kafana u Evropi otvorena je u Beogradu, na Dorćolu 1522. godine, a služila se samo crna kafa.

13. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap(najveća klisura Evrope), Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru. Da dodamo ovome i činjenicu da na Fruškoj Gori se nalazi najveća koncentracija lipe u Evropi

14. Prema nekim navodima, srpski obaveštajac Dušan Popov je, uz druge ličnosti, poslužio kao inspiracija autoru Ijanu Flemingu za stvaranje legendarnog Džejmsa Bonda.

15. U gradu Kuber Pidi, gradu na jugu Australije, nalazi se srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije koja važi za jedinstvenu u svetu, pošto se radi o građevini sagrađenoj na dubini od devet metara.

MAPA SRBIJE
16. Jedan od najstarijih srpskih fudbalskih klubova je FK Javor iz Ivanjice. Osnovan je 1912. godine od strane omladinaca, a nazvan je po obližnjoj planini.

17. Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je srpski vojnik Radoje Ljutovac 1915. godine iznad Kragujevca

18. Kapela mira u Sremskim Karlovcima je prvo mesto u istoriji na kome su se međunarodni pregovori vodili za okruglim stolom

19. Prvi beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj sredinom oktobra 1892. godine i vozio je centrom grada, od Kalemegdana do Slavije. Niški tramvajski sistem bio je u funkciji od 1930. do 1958. godine, a novosadski od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine.

20. U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: "Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine". Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

21. Film "Karađorđe", snimljen je 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu.

22. Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Dok je Egzit (Exit) je muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u jugoistočnoj Evropi.

23. Obedska bara, zaštićena davne 1874. godine, predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi i drugo u svetu, svega dve godine nakon proglašenja prvog zaštićenog prirodnog dobra, Jeloustona, za nacionalni park

24. U Kikindi je prisutno najveće zabeleženo zimsko jato sova malih ušara (Asio otus) u Evropi sa oko 740 jedinki

25. Vranjska Banja je banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi. Voda temperature od 94° do čak 110°C, kapaciteta 140 litara u sekundi, izbija na površinu zemlje iz desetak izvora.

26. Srbija poseduje oko 360 izvora termalnih i termomineralnih voda sa temperaturama do čak 110 stepeni, ali se samo mali broj njih koristi u komercijalne svrhe

27. Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara Evrope

28. Grad Sjenica (poznata i kao srpski Sibir) često je najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa rekordnom zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa

29. Današnji AIR Serbia a nekadašnji avioprevoznik JAT, osnovan 1927. godine jedna je od najstarijih aviokompanija na svetu, a takođe smatra se i jednom od najbezbednijih u svojoj dugogodišnjoj istoriji psotojanja sa samo dve nesreće sa smrtnim ishodom

30. Neki od najpoznatijih Srba u svetu su :
 a) Nikola Tesla rođen u Smiljanu (1856-1943) jedan je od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

b) Sportista Novak Đoković rođen u Beogradu 22. 5. 1987 najbolji teniser sveta Profesionalno igra od 2003. godine. U dosadašnjoj karijeri osvojio je dvanaest titula na grend slem turnirima: šest puta Otvoreno prvenstvo Australije, tri puta Vimbldon, dva puta Otvoreno prvenstvo SAD i jedanput Rolan Garos.

c) Mihajlo Pupin (1854-1935) bio je srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

č) Josif Pančić (1814 - 1888) bio je srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika

ć) Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su pored romana "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Gospođica" i "Jelena, žena koje nema".

d) Milutin Milanković, jedan od najvećih srpskih i svetskih naučnika utemeljivač moderne klimatologije i klimatskog modeliranja.Zbog značaja Milankovićevog naučnog rada 1970. godine, na 14. kongresu Međunarodne astronomske unije u Brajtonu, krater na Mesecu nazvan je po njemu, a 1973. i krater na Marsu.

Dž) Gavrilo Princip, atentator na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914. godine.Ubistvo Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bilo je povod za početak Prvog svetskog rata, a atentator Gavrilo Princip osuđen je na zatvorsku kaznu od 20 godina, gde je zverski mučen, sve dok nije umro u najgorim mukama.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1