Najzanimljiviji sajt Balkana


dodela oskar i oskar statua zanimljivosti

Ceo Holivud sinoće okupio u Teatru "Dolbi" u Los Anđelesu na 89. po redu svečanoj dodeli Oskara, I ove kao i svake godine nagrađuju se najbolji filmski glumci, scenaristi i reditelji....

Oskar je popularno ime za Akademijinu nagradu (engl. Academy Award), godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (engl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences).


Kako je nagrada dobila ime Oskar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herik. Ona je videla nagradnu statuu i rekla: Izgleda baš kao moj ujak Oskar!.

U narednim redovima donismo vam zanimljivosti tj zanimljvie činjenice o dodeli Oskara ali i o samoj statui Oskar, verujemo da će te saznati nešto novo.

1. Za izgled današnje statue Oskar "kriv" je meksički reditelj i glumac Emilijo El Indio Fernandez jer on je pozirao nag kao model da bi se mogao napraviti model statue,a umetnik Džordž Stenli je napravio prvu statuu2. Prve nagrade bile su predstavljene 16. maja 1929, na privatnom banketu u Hotelu Ruzvelt u Holivudu, publici od samo 26 ljudi. Pobednici su bili najvljeni 3 meseca ranije pre zvanične pobede; međutim to je bilo promenjeno u drugoj ceremoniji dodele Oskara 1930.

3. Prva nagrada za Najboljeg glumca dodeljena je Emilu Janingsu(pogrešno Dženings), za njegovu ulogu u filmovima"Poslednja zapovest "(The Last Command) i "Put svega živog"(The Way of All Flesh)Morao je da se vrati u Evropu pre ceremonije, pa se Akademija složila da mu nagradu uruči ranije; ovo ga čini prvim dobitnikom Oskara u istoriji.

4. Najmlađa dobitnica je Širli Templ koja je Oskara dobila sa samo pet godina, 1934, iako je to bila počasna nagrada za decu.
Tejtum O'Nil drži rekord za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koju je dobila sa 10 godina za film "Paper Moon" 1974. godine.

5. Najstariji dobitnik uopšte je Kristofer Plamer koji je sa 82 godine dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu 2012. za film "Beginners".

6. Najstariji dobitnik nagrade za najboljeg glumca je Henri Fonda koji je dobio to priznanje za film "Na zlatnom jezeru" 1982. godine kada je imao 76 godina. - Najstarija koja nominovana za nagradu za glumicu je dalje Glorija Stjuart koja je imala 87 godina kada je nagrađena za ulogu Rouz Doson u "Titaniku" 1997. godine.

7. Lajza Mineli je bila jedina dobitnica nagrade koju su pre nje dobili i njeni roditelji. Ona je dobila Oskara za najbolju glumicu za "Kabare" 1973. godine, njena majka Džudi Garland dobila je počasnog Oskara 1939, a njen otac Vinsent Mineli nagrađen je kao najbolji reditelj 1958.

8. Tri filma su osvojila po 11 Oskara: "Gospodar prstenova: Povratak kralja" (2003), "Titanik" (1997) i "Ben Hur" (1959). Filmovi "Titanik", "Eve" (1950) i "La La Land" (2016) dele rekord za najveći broj nominacija, po 14.

9. Jedini film koji je osvojio Oskare za sve kategorije u kojima je nominovan je bio "Gospodar prstenova: Povratak kralja". Tri filma "Njujork-Majami" (1934), "Let iznad kukavičjeg gnezda" (1975), i "Kad jaganjci utihnu" (1991) osvojili su svih pet najprestižnijih nagrada, takozvanih "velikih pet" - kao najbolji film, glumac, glumica, reditelj i scenario.

10. Glumica s najvećim brojem Oskara je Ketrin Hepbern koja je četiri puta osvojila tu nagradu kao najbolja glumica 1934, 1968, 1969 i 1982. Danijel Dej Luis osvojio je tri Oskara kao najbolji glumac.

11. Meril Strip drži rekord po broju nominacija za ovu nagradu - 20. Meril Strip i Džek Nikolson, koji je nominovan 12 puta, dobili su po dva Oskara za najbolju glavnu ulogu i za najbolju sporednu ulogu.

12. Studio koji je osvojio najveći broj Oskara je "Volt Dizni", sa 22 statuete. - Veliki gubitnik za sada je inženjer zvuka Kevin O'Konel koji je, računajući i ovogodišnju nominaciju, bio kandidat 21 put. Svaki put je nagradu osvojio neko drugi, još od njegove prve nominacije 1983. godine, za "Vreme nežnosti".

13. Najduži govor zahvalnosti održala je Grir Garson, najbolja glumica 1942. za "Madam Miniver". Njen govor je trajao više od pet minuta.

14. Antoni, pevačica grupe "Antony and the Johnsons", prva je transrodna pevačica imenovana za Oskara. Bojkotovala je ceremoniju prošle godine iz nezadovoljstva zato što nije pozvana da izađe na scenu. Ona je bila u trci za najbolju originalnu pesmu sa "Manta Ray" u dokumentarcu "Racing Extinction".

15. Pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13. 5 inča (34 cm) i teška 3. 85 kg prikazuje viteza napravljenog u Art deko stilu, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

16. Od 1929. dodeljene su 3.000 Oskara. Potrebno je oko tri meseca da se proizvede 50 statueta.

17. Prva osoba koja je odbila Oskara bio je Dadli Nikols, za najbolji scenario 1935. godine za film "The Informer", iako ga je na kraju prihvatio 1938. Marlon Brando je 1973. poslao jednu američku Indijanku na ceremoniju da umesto njega pročita njegvu izjavu kada je odbio nagradu za najboljeg glumca za film "Kum".

18. Od 1950, statuete su bile zakonski zaštićene uslovom da nijedan dobitnik, kao ni njegovi potomci, ne sme da proda statuetu, ukoliko je prvo ne ponudi Akademiji za jedan američki dolar. Ako dobitnik odbije ovo, Akademija zadržava statuetu. Nagrade koje nisu bile zaštićene ovim dogovorom, prodate su na javnim i privatnim aukcijama za šestocifrene sume.

19. Statue  Oskar od 1982. pravi čikaška kompanija R.S. Ovens i koštaju oko 18.000 dolara svaki.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1