Najzanimljiviji sajt Balkana

ljudskotelo

Kada je u pitanju ljudska izdržljivost maratoni ili popularni triatlon su ono na čemu se može videti do kojih granica izdržljivosti ide ljudsko telo kao i sam čovek. Tako čovek može....

uz požrtvovnost i trening, pomaći fizičke kao i psihičke granice i približiti se mogućnostima "superčovjeka".

U narednim redovima teksta donosimo vam listu 10 dokaza ljudske izdržljivosti gde je dokazano da je ljudska izdržljivost veoma velika:


1. 73 dana živeli pod vodom

Biolozi Brus Kantrel Cantrel i Džesika Fejn su deset sedmica živeli u jedinom svetskom podvodnom hotelu na Floridi. Smatrali su kako će time naučiti više o podvodnom životu te će moći uspešnije podučavati svoje učenike.

2. 438 dana neprekidno živeo u svemiru

Valerij Vladimirović Poliakov je bivši ruski kosmonaut drži rekord za najduži pojedinačni boravak u svemiru jer je na svemirskoj stanici Mir proveo više od 14 mjeseci, odnosno 437 dana i 18 sati tokom samo jednog putovanja. Ukupno je Poliakov proveo u svemiru više od 22 meseca.
3. 264 sata bez sna

Američki srednjoškolac Randy Gardner je davne 1965. godine po "prismotrom" naučnika sa Univerziteta Stanford postavio rekord koji nije srušen do današnjih dana.! Gardner je uspeo da ostane budan, bez korištenja stimulansa, više od 11 dana.!

4. 86 sati neprestanog trčanja

2012. godine Novozelanđanka Kim Alan nije uspela srušiti rekord amerikanke Pam Rid koja je bez stajanja istrčala neverovatnih 486 kilometara. Nije uspela, iako je bez prestanka trčala 85 sati. Ali nije odustajala posustala pa je sledeće godine pretrčala 499 kilometara uz neprestano trčanje više od 866 sati.!

5. 22 minute u vodi bez vazduha

Danac Stig Severinsen je 2012. godine uspe izdržati roneći bez zraka pune 22 minute. Dok Branko Petrović iz Srbije može da provede bez vazduha, celih 20 minuta!

6. 48 sati u virtuelnoj stvarnosti

Početkom ove 2016 godine u mesecu januaru nemac Thorsten Wiedemann, je u "digitalnom okruženju" proveo punih puna dva sata.!

7. 41 minuta bez treptanja

Na neobičnom takmičenju 2011. godine u Australiji Fergal Fleming je uspeo izdržati 41 minutu i 59 sekundi bez treptanja

8. Meč od 11 sati na Wimbledonu

Na slavnom Wimbledonu 2010. godine John Isner je pobedio Nikolasa Mahuta u sedam setova, a meč je trajao neverovatnih 11 sati i pet minuta. Meč je trajao tri sata te je dvaput je prekinut zbog mraka.!

9. 76 sati neprekidnog leta

Pilot Andre Borschberg je sa avionom na solarni pogon Solar Impulse 2 neprestano leteo punih 76 sati od Japana do Havaja.

10. 15 dana bez hrane i vode

Indijac Prahlad Jani tvrdi kako je razvio averziju prema hrani i vodi i da mu ne trebaju, a ta njegova sposobnost je testirana nekoliko puta. Poslednji put se to dogodilo 2010. godine kada je 82-godišnji Jani u indijskoj bolnici uspio izdržati 15 dana bez hrane i vode.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1