Najzanimljiviji sajt Balkana

prvi space x let 2019.godine
NASA je pre par dana objavila da će prvi let rakete SpaceX s ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice (ISS) biti ostvaren .... za godinu dana to jeste, juna meseca 2019.godine

Nedugo zatim, u avgustu, biće lansirana raketa koju je proizveo Boing, navela je NASA.

Do sada je, kao što je i uobičajeno u domenu odlaska u svemir, bilo mnogo odlaganja. NASA ubuduće namerava da svakog meseca obaveštava javnost o rokovima i odlaganjima.

"Datumi lansiranja su i dalje pod znakom pitanja i očekujemo da bi oni mogli da se promene s približavanjem lansiranja. To su nove rakete i inženjerske ekipe imaju dosta posla pre nego što sistemi ne budu spremni za poletanje", rekao je direktor odseka za privatne letove u NASA Fil Mekalister.

Ova dva leta se smatraju testovima, u kojima će po dva astronauta iz obe rakete provesti po dve nedelje na ISS pre povratka na Zemlju. Ako sve bude uspešno, NASA će dugoročno koristiti SpaceX i Boing za slanje astronauta na ISS na redovne misije od po šest meseci.

Pre letova s astronautima, SpaceX će izvesti test bez ljudske posade u januaru a Boing u martu 2019.

SpeceX će koristiti svoju raketu "Falkon 9" na vrhu koje će biti kapsula "Crew Dragon". Prva verzija te kapsule, "Dragon", trenutno se koristi za slanje materijala na ISS.

Što se tiče Boinga, njegovu kapsulu "Starlajner" (Starliner) u svemir će odneti raketa "Atlas V", delo Junajted lonč alajansa (United Launch Alliance), istorijskog konstruktora raketa za američku vladu a sada zajedničke operacije Boinga i Lokid Martina.

NASA je od 2011. bila primorana da plaća mesta na ruskim "Sojuzima" da bi slala astronaute na ISS. Američka agencija se nada da će letovi SpaceX i Boinga biti uspešni jer ugovor s Rusijom ističe u novembru 2019.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala