Najzanimljiviji sajt Balkana

kocka kocka kockicaZnamo, nije baš zanimljivost, ali je vredno pažnje! Na današnji dan pre 45 godina, 28 novembra 1974.godine izašla je prva epizoda dečije poularne emisije "Kocka Kocka Kockica" Prva epizoda "Kockice" dečije emisije koju su volele mnoge  generacije Jugoslovena

emitovana je 
na nekadašnjoj Radio Televiziji Beograd (RTB).


Branko i drugari "Tatatatirci" ubrzo su postali sastavni deo života svakog mališana i mahom zbog toga svima je ostala kao najlepše sećanje na bezbrižne, predškolske dane.

"Tatatatiraaa", glasio je čuveni poklič Branka "Kockice", koji bi tako objavio polazak svojim malim drugarima na neku lokaciju snimanja. Taj izraz ostao je da "živi" do danas.!

Kada je te daleke 1974. godine Branko Milićević pristao da bude glavni glumac, odnosno voditelj edukativne emisije Televizije Beograd "Kocka, kocka, kockica" nije sigurno sanjao da će je snimati narednih 20 godina, pa ni da će po njoj i dobiti nadimak po kojem je danas svima poznat - Kockica.

"Ja nisam hteo da budem dečiji glumac, ali sam to jednostavno otkrio. I srećan sam zbog toga, jer ja prema deci imam neizmerno obožavanje", izjavio je Branko u jednom od ranijih intervjua

Tim koji su činili Ljubiša Bogićević i scenarista Ljubiša Đokić pripremao se godinu dana za snimanje, a nakon 10 epizoda, čije je trajenje bilo oko pola sata, na mesto urednice dolazi Biserka Pejović, koja se na tom mestu zadržala sve do 1994. godine.

Ukupno je snimljeno preko 250 epizoda ove emisije, a uvodna pesma “U svetu postoji jedno carstvo” poznata je i današnjim generacijama.  Poslednja put se poznata špica "U svetu postoji jedno carstvo"pojavila se na televizijskim ekranima 1994. godine.

Kroz emisiju su prošle brojne slavne ličnosti iz sveta sveta umetnosti, muzike i filma. Broj dece koja su učestvovala u snimanju, verovatno niko precizno ne zna (jedan od podataka je više od 3.000 devojčica i dečaka iz cele Jugoslavije!).


Svaka emisija je bila priča, a može se reći i svet za sebe, pošto su nas Branko i "Tatatatirci" učili o svetu oko nas, ali i o svim onim životnim stvarima koje su nam na samo naizgled dečiji način približavali. Bilo da se nalaze u prirodi, u učionici, laboratoriji, da pričaju o zagađenju prirode, o ishrani, zdravlju, Branko i drugari su nam objašnjavali zašto je važno da radimo neko stvari poput pranja zuba ili jedenja spanaća.

Produkcija je bila vrlo ozbiljna - 12 ljudi radilo je na svakoj emisiji, a ako bi tema bila neka stručna, poput fizike, hemije, matematike... za scenario te epizode bili su, kao saradnici, angažovani oni koji su u određenu oblast razumeli.

Vodilo se računa o svemu - o temama za decu predškolskog uzrasta, o dečijem žargonu, pratile su se promene i trendovi, a razbijani su i tabui (o fizičkim hendikepima i nedostacima pojedinih ljudi, seksualno vaspitanje)...

Branko "Kockica" je učio decu zašto je važno da se svakog dana peru zubi, da treba prati ruke, zašto je važan sport, kako treba pravilno da idu ulicom, da se ne izlažu opasnostima, zašto nije dobro lagati...

U sećanju su mnoge epizode "Kockice", a jedna od najupečatljivijih je iz 1984. godine, dakle sedam godina pre početka raspada bivše Jugoslavije, rata i užasa, kada je dečici, odevenoj u nošnje bivših jugoslovenskih republika, objašnjavao zašto je važno da se sve republike drže zajedno i pomažu.


 Iako je 2005. ponovo započeto snimanje, emisija nije ponovila pređašnji staž u emitovanju, te je njeno prikazivanje iste godine prekinuto.

Danas, zaslugom današnjeg RTS-a uz pomoć starije generacije epizode "kockice" se i danas mogu odgledati na Youtube(rts kanal)
a vi ako hoćete pogledajte prvu epizodu iz 1974.godine!
(prva epizoda kockice)Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1