Najzanimljiviji sajt Balkanaastronaut mesec

Neke od ovih predmeta astronauti su zaboravili na Mesecu, dok su druge namerno ostavili puštajući ih da postanu svojevrsni spomenici kulture...Više od četrdeset godina prošlo je zadnjeg čovekove posete Mesecu. Međutim poslednji korak nije označio i kraj istraživanja, već naprotiv, ovo je podstaklo i inspirisalo ne samo naučnike već i ceo svet da se još detaljnije posvete prirodnom Zemljinom satelitu.

Zahvaljujući neprekidnim istraživanjima i ekpedicijama, svet ima sad već polako ima jasnu i potpunu sliku Meseca. Međutim, postoji nekoliko neobičnih stvari koje možete pronaći na Mesecu pored kratera, prašine i astronautske opreme.

Izdvajamo nekoliko predmeta za koje možda niste znali da su završili na Mesecu, a u međuvremenu su postali njegovi spomenici kulture.

1. Golf loptice

Alan Šepard je peta i najstarija osoba koja je kročila na Mesec. On je izveo najpreciznije sletanje od svih, a pored šetnje, uspeo je i da zaigra i golf. Izveo je dva zamaha, od koga je drugi bio mnogo uspešniji i kako je sam rekao loptica je letela “miljama, miljama i miljama”. Palicu je vratio nazad na Zemlju i ona je izložena u Muzeju golfa u Nju Džerziju. Po lopticu, nažalost, ipak nije ponovo otišao.

2. Apolo 15: Pali astronaut, Oregon lava i Mičigen Univerzitet

Apolo 15 je bila prva ekspedicija koja je koristila lunarno vozilo na Mesecu, a iza sebe je ostavila human gest koji je prevazišao Svemirsku trku koja je vođena između Rusa i Amerikanaca. Oni su ostavili malu aluminijumsku figuricu kosmonauta u astronautskom odelu sa pločicom na kojoj su ispisana imena 14 stradalih kosmonauta i astronauta, 8 Amerikanaca i 6 Rusa. Tako su oni koji su svoje živote položili zarad velikih ljudskih napora u istraživanju svemira, našli svoju večnu kuću na Mesecu.

Pored ove spomen-figurice, Apolo 15 misija, čini se da se dobro zabavila gore u svemiru, ostavljajući razne poruke i predmete. Među njima je i stvrdnuta lava iz Oregona koju je astronaut Džejms Irvin na molbu i u znak zahvalnost svog domaćina Flojda Votsona poneo i ostavio na Mesecu, pošto je za vreme svog treninga u Oregonu živeo kod njega.

Članovi posade Apolo 15 su bili studenti Univerziteta u Mičigenu, pa su osnovali i Alumni klub svog fakulteta na Mesecu ostavljajući pločicu koja je sadržala i prvi član statuta organizacije.
mesec ostavljene stvari

3. Ilustracija Endija Vorhola

Apolo 12 misija je navodno za sobom ostavila i nešto što se vodilo kao prvo umetničko delo na mesecu, “Mesečev muzej”, mala keramička pločica, a sadržala je 6 ilustracija najistaknutijih umetnika kasnih 1960-ih godina prošlog veka, među kojima je verovatno i najveći, otac pop-arta Endi Vorhol.


4. Poruka kraljice Elizabete II

Nemojte da vas zbuni, kraljica Elizabeta Druga nije bila na Mesecu (još uvek), ali zahvaljujući posadi Apolo 11, na Mesecu danas postoji ipak jedan mali deo britanske monarhije. Armstrong i Oldrin su zamoljeni da na Mesecu ostave minijaturni silikonski disk koji sadrži mikroskopski upisane dobronamerne i inspirativne 73 poruke najistaknutijih i najvećih ličnosti i vladara tog doba. Tako se na disku nalazi kraljičina poruka, poruka Ričarda Niksona, Dvajta Ajzenhauera, Indire Gandi, ali i Pape Pavla VI, Kenedija i mnogih drugih. Cilj slanja i ostavljanja ovakve snažne poruke na Mesecu treba da bude večni dokaz da bez obzira na svetski metež i neslaganja, svet je ujedinjen i jednoglasan za neprestano istraživanje svemira koji je jedan veliki korak za čovečanstvo.

5. Porodična fotografija astronauta Djuka

Mnogi koji su hodali po Mesecu fotografisali su što u naučne svrhe, što kao istorijski dokaz i uspomenu za sebe. Međutim član Apolo 16 misije je poneo svoju porodičnu fotografiju sa sobom i ostavio je tamo sa porukom: “Ovo je porodica astronauta Čarlsa Djuka sa planete Zemlje. Sleteo na Mesec aprila 1972.godine.”

Velika je verovatnoća da od fotografije nije ostalo ništa sem bele boje zato što je sunčeva svetlost veoma jaka na Mesecu, a temperture su drastične i solarna radijacija učinili su da bilo kakva fotografska štampa izbeli vrlo brzo.

izvor:nationalgeographic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala