Najzanimljiviji sajt Balkana

otziGodina 1991. je važna u istoriji obuće, jer su tada u Austriji arheolozi pronašli mumificiranog čoveka "Eci", koji je umro oko 3.300 godina pre naše ere. Utvrđeno je da je nosio cipele od jelenske kože ispunjene slamom....

Drugi primerci obuće iz kamenog doba ne postoje i taj par cipela označava početak istorije obuće.


Kroz vekove su nastajali raznorazni modeli cipela – pravljeni su prema klimatskim uslovima i materijalima koji su bili dostupni u određenom regionu.

U severnom regionu obuća je pravljena od debele kože sa krznom i senom.


U južnim krajevima uglavnom su se nosile sandale napravljene od palminog lišća ili papirusa. Uprkos toploj klimi, ljudi su morali da nose obuću kako bi zaštitili noge u spoljašnjim uslovima.
praistorijske cipeleDo mnogih promena i radova na usavršavanju modela obuće došlo je tokom migracije oko četvrtog veka i za vreme krstaških ratova u 12. veku, kada su Evropljani marširali ka Istoku. Za to vreme, Evropa je bila preplavljena egipatskim sandalama i šiljastim cipelama.

Uskoro je otkrivena i štikla i zapadna moda je počela da se razvija. U srednjem veku modeli obuće su se razlikovali u zavisnosti od društvene klase.

Najviše popularnih modnih stilova i modela nastalo je u Italiji i Španiji, zemljama u kojima su se nalazile najznačajnije luke u Evropi. Prodavnice obuće i proizvodnja razvili su se velikom brzinom.

Dakle, Italija i Španija su prava kolevka obuće.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1