Najzanimljiviji sajt Balkana


Aškiin Artur je najstariji nobelovac do sada
Američki naučnik Artur Aškin, koji je 2. septembra ove godine proslavio 96. rođendan, jedan je od troje ovogodišnjih laureata Nobelove nagrade za fiziku....


Dok njegove optičke pincete zvuče čudnije od bilo koje tvorevine naučne fantastike, one omogućavaju naučnicima da drže, posmatraju i pomeraju malene objekte sa "prstima od laserskih zraka".  To znači da laboratorije mogu da ispitaju i manipulišu sa virusima, bakterijama i drugim živim ćelijama, a da ih ne oštete.


Aškin je svoj rad počeo na manipulisanju mikročesticama sa laserom još ranih '60-tih godina, što je rezultiralo optičkim pincetama 1986. godine.

Proces optičkog zaustavljanja koristi se za rad sa atomima, molekulima i ćelijama, a on ga je prvi razvio. Ima 47 svojih patenata.


Studirao je na Kolumbija Univerzitetu, kada je počeo da pravi delove za radare, koje je koristila američka vojska. Na toj poziciji ga je zahvatio i Drugi svetski rat. Zahvaljujući telefonskom pozivu njegovog supervizora, obezbeđeno mu je da ratne godine provede u laboratoriji, umesto na frontu.

Arturov brat Džulijus je nuklearni fizičar, koji je primio nagradu za "Projekat Menheten". Artur je odbio da studira ovu oblast sa rečima "da ne želi da bude imenovan kao brat poznatijeg Aškina".

Zato je sada najstariji dobitnik Nobelove nagrade u istoriji.

"Kako dolazite uopšte do ideje? To je jako teško" izjavio je jednom prilikom.

I pored godina, Aškin je očigledno vrlo vitalan i fizički i mentalno pa je danas izjavio i da zbog svog najnovijeg naučnog rada najverovatnije neće biti dostupan za medije.

Aškin pripada zajednici Jevreja koji su prebegli u SAD iz Odese u Ukrajini.

Izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1