Najzanimljiviji sajt Balkanajupiter planeta
Astronomii sa Karnegijevog instituta  u SAD, uspeli da otkriju oko Jupitera 12 novi meseca - satelita! Tako je broj satelita (meseca) koji .... kruže oko Jupitera se povećao na 79!

"Nismo odmah shvatili o čemu se radi. Bila je potrebna čitava godina da bismo utvrdili kakvi su to objekti“, kaže Skot Šepard iz Karnegijevog instituta za nauku u Vašingtonu

Jupiterovi meseci nisu ranije primećeni jer su majušni, a astronomi nisu znali da li su to zaista meseci ili, pak, asterodi koji prolaze pored ove džinovske gasovite planete.
Jupiterovi novi sateliti
Danas je potvrđeno da su, kako se ispostavilo, svih 12 tela zaista meseci - sateliti! Za najnovije otkriće i njegovu potvrdu korišćeni su teleskopi u Čileu, na Havajima i u Arizoni.


Astronom Garet Vilijams iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije smatra da Jupiter možda ima čak još meseca oko sebe, ali su oni mali pa se ne vide.

"Samo ih nismo dovoljno osmatrali", kaže Vilijams, koji je pomogao u potvrđivanju orbita meseca.

Naučnici su mišljenja da Jupiter deluje kao vakuum, usisavajući sve što se oko njega nađe, a meseci su, zapravo ostaci.


Okružen sa 79 meseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine, Jupiter je planeta sa najviše takvih tela oko sebe u našem solarnom sistemu, a slede Saturn sa 61, Uran sa 27 i Neptun sa 14 svojih satelita.

Dok crvena zagonetna planeta Mars ima dva meseca, naša planeta Zemlja jedan, Merkur i Venera (na žalost) nemaju nijedan.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala