Najzanimljiviji sajt Balkana

 Dmitrij Donskoj krstarica navodno nosila je 200 tona zlata
Južno korejski lovci na podvodna blaga pronašli su rusku oklopnu krstaricu "Dmitrij Donskoj", koja je bila deo ruske carske flote i koja je učestvovala u bitkama .... tokom rusko-japanskog rata od 1904. do 1905. godine, prenose južnokorejski mediji.

Južnokorejska novinska agencija "Jonhap" javila je da je brod pronašla "Shinil  group", kompanija koja već nekoliko godina vrši potragu za ruskom krstaricom.

Iz kompanije je saopšteno da je ruski brod pronađen u Japanskom moru, na dubini od 434 metra, oko 1,3 kilometra od ostrva Ulindo i da je ime Dmitrij Dunskoj pronađeno na krmi broda. Krstarica je potonula pre 113 godina.

Stručnjaci kompanije "Shinil  group" tvrde da je trup broda ozbiljno oštećen, ali da je paluba prilično dobro očuvana. Takođe očekuju da će brod sa dna mora biti izvučen uskoro

Ruska krstarica učestvovala je u bici za ostrvo Cušima 27. i 28. maja 1905. godine i tada je znatno oštećena. Nakon izgubljene bitke, oklopni brod se zaputio ka Vladivostoku, ali su ga presreli japanski ratni brodovi. Odbijajući da se predaju, članovi posade broda odlučili su da potope brod, što se dogodilo 29. maja 1905. godine.


U međuvremenu kroz istoriju "Dmitrij Donskoj" postao je prava meta lovcima na blago. Razlog tome je što neki istorijski nalazi govore da je nosio trezor cele flotile, namenjen pokrivanju troškova luke i isplatama mornara i oficira

Pojedine zlatne rezerve više drugih brodova oštećenih u bici sumnja se da su takođe prevezene do ovog ratnog broda, te ko god uspe da pronađe mesto olupine mogao bi postati istinski bogataš.

Procene govore da nosi oko 200 tona zlata, odnosno da je vredna oko 113 milijardi dolara. "Shinil grup", bar su tako najavili, planira da bude velikodušna i deset procenata te sume investira u slabo naseljeno ostvo Uleung, pa bi deo sredstava bio usmeren na podizanje muzeja posvećenog brodu.

Takođe, određena svota biće data Ruskoj Federaciji kao ravnopravnom vlasniku potopljenog broda.

Koliko je kompanija bila uporna da pronađe plovilo pokazuje i činjenica da je sarađivala sa nekoliko kineskih, kanadskih i britanskih firmi. Operacija njegovog izvlačenja mogla bi se odigrati na jesen, pa bi javnost trebalo da ga vidi u decembru.Izvor:Blic.rs
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala