Najzanimljiviji sajt Balkana

Beti bup

Crtać "Beti bup" stvoren je Flajšer studiju odakle je 9. avgusta 1930. godine, crtać krenuo u svet a Beti Bup postala poznata širom sveta...Crtać "Beti bup" stvoren je Flajšer studiju odakle je 9. avgusta 1930. godine, krenuo u svet a Beti Bup postala poznata širom sveta


Kao inspiracija za izgled Beti Bup poslužio je imidž tadašnje najupečatljivije pevačice Helen Kejn.

Ipak, priča o ženi koja je poslužila kao inspiracija za Beti Bup uglavnom je nepoznata. Pevačica Helen Klejn, tražila je odštetu od 250.000 dolara jer su prenošenjem njenog lika prekršili zakone o ljudskim pravima.

Helen Kejn je 1932. godine podigla tužbu protiv Maksa Flajšera i Paramaut studija u kojoj je tražila odštetu od 250 000 dolara.

Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza “bup-up-a-dup” iz njene pesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tražila odštetu jer su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala "nelojalnu konkurenciju".

Boni Po i Mardži Hajns svedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj lepotici.Beti bup Helen Kane
Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji "bup-a-dup" više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže.

Menadžer Lui Bolton je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz "Cotton Club-a" u Harlemu bila ta koja je "bup-ove" ubacila u svoje nastupe mnogo pre Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pevanja sa istom "bup-dup" frazom ova tamnoputa lepotica koristila bar nekoliko godina pre i da ih je Kejn verovatno "pokupila" od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto.

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i “bob” frizuri podsećala na mnoge pevačice i glumice tog vremena.

Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i “bup-up-a-dup” zvuku koji je Beti pravila, piše The vintage news.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobednika - Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno ""bup-a-dup" u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su usledile, slava Helen Kejn je izbledela i ona je zaboravljena, a Beti Bup živi i danas kroz poznati stari dečiji crtać.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1