Najzanimljiviji sajt Balkana

vreme buducnost
Ben Tipet, matematičar i fizičar sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, stvorio je novi model prema kojem je putovanje kroz vreme matematematički moguće.!....

"Ljudi vide putovanje kroz vreme isključivo kao deo naučne fantastike. Mislimo da to nije moguće jer niko do sada to nije učinio. Ali, to sa matematičke tačke gledišta jeste moguće", kaže naučnik.

Tipet u najnovijoj studiji navodi da ne bi trebalo vršiti klasičnu podelu prostora u tri dimenzije, sa vremenom kao zasebnom dimenzijom.

Umesto toga, sve četiri dimenzije trebalo bi zamisliti simultano, u jedinstvenom prostorno-vremenskom kontinuumu, prenosi Daily Mail.

Naučnik objašnjava da zakrivljenost sistema prostor-vreme uzrokuju zakrivljene orbite planeta. Da prostorno-vremenski kontinuum nije zakrivljen, planete bi se kretale pravolinijski.

U blizini masivne zvezde, prostor i vreme se zakrivljuju, uzrokujući krivljenje pravolinijskih putanja obližnjih planeta, koje prate zakrivljenje oko zvezde.

"Postoje dokazi za to da, što se više približavate crnoj rupi, vreme teče sve sporije. Moj model mašine za putovanje kroz vreme zasnovan je upravo na zakrivljenom sistemu prostor-vreme, odnosno kružnom toku vremena kojim bi putnici putovali umesto pravolinijskog. Kruženje nas vraća nazad kroz vreme", kaže Tipet.

Naučnik svoj model opisuje kao TARDIS (Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time), i ističe da je moguće putovati nazad kroz vreme zahvaljujući brzinama većim od brzine svetlosti.

Ipak, uprkos tome što je postojanje ovakvog modela matematički moguće, Tipet ističe da je pitanje da li će čovečanstvo ikada moći da sagradi mašinu zasnovanu na njemu.

"Morali bismo da raspolažemo egzotičnim vrstama materija, koje bi mogle da iskrive prostor i vreme na te ‘nemoguće’ načine", zaključio je.

izvor:B92

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala