Najzanimljiviji sajt Balkanamumije san bernando Zanimljiv i bizarni fenomen prvi je primetio grobar Eduardo Cifuentes iz Kolumbije i to davno pre skoro 15 godina.Eduardo kaže da za ovaj fenomen mumificiranih tela postoji još od 1957. godine, ali nikodo sada nije obraćao pažnju na to.....


On kaže  da mu se svidela ideja da ta mumificirana tela  budu sačuvana  za buduće naraštaje.Svi znamo da su stari Egipćani proveli vekove razvijajući svoje tehnike mumificiranja, na groblju u San Bernandu, malom kolumbijskom gradu,gde leševi postaju prirodno mumificirani u svojim sanducima!

Za sada naučnici nemaju nakav odgovor na ovaj čudni i zanimljivi fenomen odnosno ne znaju zašto se ovo događa. Ovako nešto se već dogodilo u Latinskoj Americi,preciznije u graduGuanajuatu, Meksiko, gdje su za takvo stanje tela zaslužni podzemni plinovi i hemijski sastav  zemlje

Ali ovako nešto se ne može reći mali grad San Bernardo, gde su tela  pokojnika  pokopana u komorama iznad tla (kao što je to uobičajeno u Kolumbiji ), tako da ne dolaze u dodir sa zemljom.

Meštani imaju svoje teorije. Neki ovu pojavu pripisuju čistoći vode u selu i nedostatatku hemijskih aditiva u hrani.Drugi misle da je za to zaslužno voće guatila i balu, guatila je veličine narandže, duboko je zelene boje s trnjem na koži, često se kuva i dodaje u supe. Balu izgleda kao velika mahuna s ljubičastim plodovima koji se melju pa se od njih radi brašno.

Ove neobične mumije iz grada San Bernardoa su postale glavna turistička atrakcija u Kolumbiji.Dok gradonačelnik Antonio Acosta je naredio izgradnju posebnog muzeja iza groblja, gdje će osam od najbolje očuvanih mumija biti prikazano na betonskim pločama ispod stakla.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala