Najzanimljiviji sajt Balkana

Branko Petrović
U zadržavanju daha,Branku Petroviću nema ravnog.Jednostavno ovaj momak prkosi i zakonima medicine jer on je u stanju da ispod površine vode, bez vazduha, provede i 20 minuta! ....

Za njega kažu da je medicinsko čudo a  velika zagonetka lekare.


Branko se ujedno sprema se za Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta bez daha pod vodom.Državni rekord obarao je 15 puta, a svetski tri puta. Kada ga pitaju kako uspeva da toliko dugo ostane bez daha i po 10-ak minuta on odgovara sa osmehom i jednom rečenicom -lako

"Jedino to što se razlikuje od drugih sportova je to što privikavate svoj organizam, telo na nedostatak kisenika, odnosno hipoksiju. A sve ostalo je manje više slično, ostalim sportovima", kaže Petrović.


Ronjenje na dah ili statička apnea je Brankova specijalnost.Dok naučnici kažu da čovek gubi svest sa 70 posto kiseonika u plućima.

„Ja sam dostigao 31%, što po zvaničnoj medicini izaziva teška oštećenja mozga i potpunu nesvesticu, znači odumiranje moždanih ćelija. Međutim, čak i u toj situaciji moj mozak je odlično funkcionisao i ne samo to, imali smo dogovor da na pitanja odgovaramo neverbalnim signalima, pomeranjem prstiju, davanjem nekih odgovora, što sam kompletno ispunio te testove“, kaže majstor ronjenja na dah Branko.

Branko trenira tri puta dnevno i to teretanu, meditaciju i naravno bazen.Deset minuta pod vodom, za organizam je veći stres od napora koji ima maratonac posle trke,pomalo deluje opasno

Ali Branko na to kaže "Nikako ne bih rekao da je ovo opasan sport. Rekao bih da je ovo jedan divan sport, kojim mogu da se bave svi ljudi svih uzrasta"

Kaže da svaki čovek pod vodom može da izdrži tri i po minuta, samo da se ne uspaniči.Branko zvani vodeni čovek, na treningu ispod površine vode može da ostane i do 20 minuta.

I sve više trenira ne bi li se upisao  Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta bez daha pod vodom.A vi u nastavku pogledajte  video, kako on to čini ( punih 12:11 minuta pod vodom bez daha)
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1