Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: crna rupa
Prema tvrdnjama većine astrofizičara, kada čovek jednom uđe u crnu rupu - to je to. Gravitacija će ga uvući u singularnost - jednodimenzionalni ... beskrajno mali prostor koji sadrži ogromnu masu, pri brzini svetlosti. I to je kraj.

Međutim, nova studija Univerziteta Berkli bavi se pretpostavkom da ljudi, ne samo što bi mogli da prežive upadanje u crnu rupu, nego bi crna rupa izbrisala njihovu prošlost otvarajući im put ka "beskonačnoj budućnosti".

Fizičar Peter Hinc tvrdi da bi čovek, koji se nađe u "relativno bezopasnoj" crnoj rupi, možda mogao da se oslobodi prirodnih zakona fizike - i da preživi.

Prema zakonima fizike, masa zvezde, nastale usled gravitacionog kolapsa, sabijena je u beskrajno mali prostor - singularnost.

Da bi uspeli da objasne nesklad između pravila univerzuma i nepostojanja zakonitosti crnih rupa, fizičari su izmislili teorijski termin - kosmička cenzura.


Teorija pretpostavlja da postoji barijera unutar crnih rupa iza koje pravila univerzuma prestaju da važe. Ona predstavlja granicu preko koje svetlo i radijacija ne mogu da pređu.

Hinc i njegov tim su, primenom teorije kosmičke cenzure na crne rupe, zaključili da singularnost i barijere mogu da koegzistiraju.

Kako se univerzum širi, crne rupe vuče unutrašnji pritisak koji se suprotstvalja gravitaciji.

Istovremeno postojanje ova dva efekta moglo bi da stvori zone iza horizonta događaja, gde bi se objekti nalazili "odvojeni od svoje prošlosti i bez određene budućnosti".

To znači da, ukoliko bi čovek to preživeo, njegova prošlost bi bila izbrisana, a on bi nastavio da živi u beskonačnom broju budućnosti.

Izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala