Najzanimljiviji sajt Balkananastarija tetovaža je pronađena na jednoj mumiji
Pre par dana Britnaski muzej je objavio da je otkrio najstariju tetovažu na svetu. Najstarija tetovaža na svetu sadrži " sliku" rogova životinja i geometrijske motive a pronađene su  na rukama drevnih mumija muškarca i žene...

Tetovaže koje su pronašli naučnici su stare više od 5.000 godina dodao je u svom saoštenju Britanski muzej.

Prirodno mumificirani organi, koji su pronađeni pre više od jednog veka, otkrili su nove tajne. Iako su najpre izgledale kao tamne mrlje na koži, zahvaljujući infracrvenim fotografijama, istraživači iz Britanskog muzeja i Oksfordskog Univerziteta otkrili su da je reč o istetoviranim slikama.

Na nadlaktici mumije muškarca kome su naučnici dali ima "Gebelein Man A" pronađena je tetovaža divljeg vepra i barberske ovce, dok su na ženskoj mumiji ispod ramena i na ruci pronađeni linerani i zakrivljeni motivi.

Prema rečima istraživača, to su najstarije tetovažena svetu pronađene na telu ženske osobe.

"Lokacija tetovaže sugeriše da su dizajnirane tako da budu veoma vidljive" rekao je Daniel Antoin, kustos fizičke antropologije u Britanskom muzeju.


Mumije su otkrivene pre 1896. godine u egipatskom gradu Gebelein, a pretpostavlja se da su živeli između 3351. i 3017. godine pre nove ere, što je razdoblje Egipta pre no što je ujedinjen pred prvim faraonom.

Jedna od studija je pokazala da je mladić bio star između 18 i 21 godine i da je umro od ubodne rane na leđima.

Rezultati, takođe, pružaju nove uvide o upotrebi tetovaža u Egiptu. Naime, kako se navodi u studiji koju su objavili Daniel Antoin i Rene Fridman, ranije se mislilo da su se samo žene tetovirale "zbog plodnosti ili erotskih razloga".

Jedna od najstarijih tetovaža na svetu otkrivena je u italijanskim Alpima 1991. godine na mumificiranom truplu Otzi poznatijem kao "Ledeni čovek", a na kojem je bila 61 istetovirana linija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala