Najzanimljiviji sajt Balkana
Sudnji dan je dolazio i prolazio mnogo puta.Ipak jedno predviđanje kraja sveta pomalo zabrinjava, jer ga razmatraju ozbiljni naučnici i to iz NASA centra.Stručnjaci NASA odavno prate asteroid "1950 DA", čija putanja ukazuje da postoji velika verovatnoća....

da će se sudariti sa Zemljom 16. marta 2880. godine ili za tačno 867 godina!

Verovatnoća je samo 0,3 odsto.Ali to je čak 50 procenata veći rizik nego svih drugih asteroida do sada.Ova stena, prečnika oko 1,1 kilometar, putuje brzinom od 15 kilometara u sekundi.

Blizina kojom će proleteti pored Zemlje je nikad manja. Kao što rekosmo, toliko da naučnike neće iznenaditi ako se "1950 DA" zabije u Atlantski okean brzinom od oko 54.000 kilometara na čas.Snaga tog sudara će biti 44.800 megatona TNT-a.Dok bi cunami proizveo talas  visine 122 metra koji bi udario u obalu

Tako je jedan  sličan asteroid pre 65 miliona godina okončao eru dinosaurusa."1950 DA" je otkriven 1950. Tačnije 23. februara te godine. Praćen je 17 dana, a zatim se izgubio sa vidika.Nije ga bilo pola veka!

 A onda se pojavio 31. decembra 2000. godine. Obratite pažnju na sledeći podatak – te novogodišnje noći se navršilo tačno 200 godina od noći kada je identifikovan prvi asteroid, Cerera (ili Ceres).

Otkriveno je da "1950 DA" ima trajektoriju koja, tog 16. marta 2880. godine, u vremenskom okviru od 20 minuta, ne isključuje u potpunosti sudar.Asteroid se okreće oko svoje ose jedom na svaka dva časa i 10 minuta, što je druga najbrža rotacija među svim primećenim asteroidima te veličine.

Ipak kako tvrde naučnici nema razloga za zabrinutost.Oni veruju da će "1950 DA" biti preusmeren – metod za to je neverovatno jednostavan.Samo treba površinu ove leteće stene posuti kredom, ugljem ili staklenim perlama. Ostalo će uraditi Sunce, jer će se promeniti reflektivnost asteroida, što će omogućiti našoj zvezdi da ga „gurne“ s puta.Planetarni naučnici će se u međuvremenu potruditi da dobiju bolje podatke o rizicima udara.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala