Najzanimljiviji sajt Balkanana šta miriše kosmos
Naravno,niko ne može da pomiriše svemir, ali verovatno nekada vam je pala na pamet ova neobična misao - na šta miriše svemir?! Na ovaj odgovor možda će najbolje da nam daju astronauti koji obavljaju svoje dužnosti na otvorenom...

Astronauti govore o vrlo neobičnom mirisu koji se zadržava na njihovom odelima i opremi,kada se vrate u spejs šatl

Svaki put kada se vrate u svemirsku stanicu i skinu sa sebe astronautsku opermu, oni osećaju izražen i specifičan miris kosmosa koji je ostao "zalepljen" za njihova odela, rukavice i alate.

Svemirske čestice izgleda imaju miris zagorele šnicle, zagrejanog metala i isparenja, otprilike tih mirisa. 

Stiven Spirs, hemičar koga je Nasa angažovala da proizvede svemirski miris na Zemlji, kako bi se on koristio prilikom obuke astronauta, kaže da metalni aspekt mirisa verovatno dolazi visoko energetskih vibracija jona.

"To je nešto što nikada ranije nisam osetio, ali nikada neću zaboraviti taj miris, rekao je astronaut NASA-e, Kevin Ford posle boravka u Zemljinoj orbiti 2009. godine.

Ovaj miris nije obavezno neprijatan za astronaute. Posle misije 2003. godine, Don Petit ovako je opisao svoje iskustvo u Nasinom blogu:

"Teško je opisati ovaj miris. Najbolji opis koji mogu da smislim je metalni miris; prilično prijatan slatkasti miris metala. Podsetio me je na leto na koledžu kada sam provodio brojne sate sa zavarivačem u ruci popravljajući složenu opremu. Podseća me na taj slatkasti miris varnica."

I..eto takav vam je otprilike miris svemira.!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala