Najzanimljiviji sajt Balkana

jezero karačaj najzagađenije mesto na svetu
Jezero Karačaj se nalazi u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji u blizini granice s Kazahstanom, je jedno od najzagađenijih mesta na planeti Zemlj
i! Godinama je služilo za odlaganje otpada jedne od najvećih ruskih tvornica za proizvodnju nuklearnog oružja...

Karačaj jezero, inače se nalazi neposrednoj blizini postrojenja "Majak", najvećeg ruskog centra za preradu radioaktivnog otpada.. Celi niz ekoloških incidenata i katastrofa "kombinata Majak", industrijskog kompleksa s jednim od najvećih i najnesigurnijih nuklearnih postrojenja u Ruskoj Federaciji zagadio je cijelo jezero i okolinu nuklearnim otpadom.

Četrdesetih godina prošlog veka Rusi su premestili proizvodnju oružja na istok bežeći od nacista, pa je “Majak” postao jedna od najznačajnijih fabrika atomskog oružja. Strancima je stoga punih 45 godina bio zabranjen pristup. Kada je predsednik Boris Jeljcin dekretom otvorio ovo područje 1992.godine, zapadni naučnici su po prvi put došli do jezera, i odmah ga proglasili najzagađenijim prostorom na planeti Zemlji.!

U svojim nastojanjima da sustignu SAD u utrci u naoružanju, inžinjeri u postrojenju zanemarili su sigurnosne protokole, te se odvilo nekoliko značajnijih nesreća u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka
reka teča visoko radioaktivna reka

Oko sredine 50-tih godina, odlučili su prestati pumpati nuklearni otpad u obližnja jezera i počeli su ga smeštati u masivne rezervoare.


Ali u spetembru 1957.godine su ti spremnici eksplodirali snagom ekvivalentnom 85 tona TNT-a, i razbacali oko 70 tona radioaktivnog otpada skoro dva kilometra u vazduh!.

Bila je to četvrtina istekle radijacije kao one iz Černobila. Oblak prašine proširio je izotope cezijuma i stroncijuma po području od 23.000 kilometara, i tom prilikom zagadio tlo i pitku vodu za nekih 270.000 građana tadašnjeg Sovjetskog saveza!.

Potom su odlučili ispuštati sav otpad u jezero Karačaj, koje nema nikakvih pritoka, pa su tako verovali kako će zagađenje ostati ograničeno na područje jezera.Ipak, suša pogodila je celu regiju krajem 60-tih godina, koja je izložila radioaktivni sediment atmosferi. Vetrovi su podigli radioaktivnu prašinu i ponovno je razbacali na području od oko 2.500 kvadratnih kilometara.

Jezero Karačaj je na kraju akumuliralo preko 120 milionaa kirija radio-izotopa. Da bismo shvatili o kolikoj je količini radio-izotopa reč, rećićemo vam da je Černobil 1986.godine  u atmosferu ispustio "tek“ jedan milion radio-izotopa.!Kolika je to  radijacija,naučnici kažu kada bi bez zaštitine opreme došli do jezera čovek bi dobio smrtonosnu dozu radijacije!
 

Razvodnjeni otpad u jezeru je identifikovan kao koktel radioaktivnih elemenata, uključujući i dugovečne nusproizvode nuklearne fizije poput stroncijuma-90 ili cezijuma-137 sa vremenom poluraspada od oko 30 godina.!  Medicinska ispitivanja su pokazala da stanovnici regije Čeljabinsk čak 21  % češće obolevaju od raka, 41% češće od leukemije, a u dece su 25% češći porođajni defekti.

Reka Teča, koja se nalazi nedaleko od postrojenja, toliko je bila zagađena radioaktivnim otpadom da je čak do 65 odsto lokalne populacije razvilo simptome radijacijske bolesti. Kako je bilo zabranjeno spominjati radijaciju, doktori koji su ih lečili u tadašnje vreme SSSR-a nazvali su bolest "specijalna bolest".

Danas, su ti veliki delovi regije su nenastanjivi zbog zagađenja reke, eksplozije 1957. godine i suše 1967. godine. Stanovnici regije još uvijek ne znaju tačan nivo radioaktivnog zadađenja u domaćim prehrambenim proizvodima.

Dok je jezero  Karačaj zatrpano sa 10.000 betonskih blokova da bi se sprečilo "curenje" radioaktivnog otpada. Međutim, problem još dugo neće biti rešen jer je približno četiri i po miliona kubnih metara podzemnih voda kontaminirano sa pet megakirija radionukleida
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1