Najzanimljiviji sajt Balkana

I ove godine 2019.godine održana je 29 po redu  "Ig Nobelova nagrada", koja se dodeljuje za najbizarnija naučna istraživanja-dela. Za razliku od poznatije i prestižne prave Nobelove nagrade...

, koja se dodejuje u oktobru mesecu u Skandinaviji, Ig Nobel nagrađuje bizarana istraživačka dela koja nas prvo nasmeju, a zatim navedu nas razmišljanje. 

Iako na prvi pogled mogu izgledati smešno, ova otkrića ipak nisu naučno neosnovana.!

Ig Nobelove nagrade dodeljuju se za 10 „najotkačenijih“, trivijalnih naučnih dostignuća. O njihovom satiričnom karakteru svedoči i sam naziv, nastao od igre reči ignoble (nesvrsishodno) i prezimena čuvenog inovatora Alfreda (Nobela).
Manifestacija koja predstavlja parodiju dodele prave Nobelove nagrade osmišljena je tako da što više podseća na nju.

Jer  svake godine u oktobru, na univerzitetu Harvard, u jednoj od njegovih najlepših dvorana, ceremonija se odvija na gotovo isti način kao ona koja će se dogoditi nekoliko dana kasnije, kada se bude uručivala prava Nobelova nagrada.

Tako je ove godine između ostalih međunarodni tim biologa dobilo "ig nobelovu nagradu" za magnetisanje bubašva i naknadno upoređivanje mrtvih i živih bubašvaba.

Nagrada je dodeljena za rad "Biomagnetne karakteristike živih američkih bubašvaba", u kojoj je dokazano da se mrtva bubašvaba razmagnetiše deset puta duže od žive bubašvabe.

Holandski, turski i nemački naučnici dobitnici su nagrade u oblasti ekonomije za testiranje prisustva mikroba na novčanicama iz različitih zemalja.

Njihovo istraživanje pokazuje da je najprljaviji novac rumunski, a sastav novčanica je najpovoljniji za razmnožavanje bakterija.

Iranski stručnjak Iman Farahbahš dobio je nagradu iz oblasti inženjerstva, i to za uređaj koji menja novorođenčetu pelene.

"Ig Nobelovu" nagradu za rad u oblasti anatomije dobili su francuski istraživači, koji su zabeležili temperaturu u mošnicama, kako obučenih, tako i muškaraca bez odeće. Naučnici su merili temperaturu tih delova tela i kod poštara i vozača autobusa.

Japanski hemičari su prvi put izmerili količinu pljuvačke koju za dan proizvedu žlezde petogodišnjeg deteta. Istraživanja su pokazala da je ta količina u proseku oko 500 mililitara.

U oblasti medicine nagrađeni su stručnjaci koji su se bavili prikupljanjem dokaza u korist tvrdnje da samo prava italijanska pica može da zaštiti od raka i infarkta. Italijan Silvano Galus, pionir u tim istraživanjima, objavio je tri naučne studije o svom omiljenom nacionalnom jelu.

Za najbolju tehnologiju iz oblasti medicinskog obrazovanja proglašena je američka signalna tehnika za dresiranje pasa, koja pomaže u obuci hirurga. Ispostavilo se da program za stvaranje uslovnog refleksa uz pomoć zvučnih signala može da bude koristan ne samo za životinje, nego i za ljude.

U Teatru "Sanders" pri Univerzitetu Harvard održana je 29. ceremonija dodele "Ig Nobelove" nagrade — satirične nagrade za najapsurdnija i najbizarnija dostignuća u različitim oblastima nauke. Tokom događaja, dobitnici prave Nobelove nagrade uručili su nagrade svojim kolegama u deset kategorija.

Prema tradiciji, dobitnici Ig Nobelove nagrade su, pored simboličnih nagrada, dobili po 10 biliona zimbabveanskih dolara, koji su povučeni iz upotrebe zbog njihovog stalnog obezvređivanja.😊
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1