Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:Smrt Univerzuma
Univerzum bi mogao da nestane to jeste raspadnena isti način na koji je i nastao: u velikom prasku, proizilazi iz studije fizičara Univerziteta Harvard....


Naučnici su otkrili da destabilizacija Higsovog bozona - sićušne kvantne čestice koja daje masu drugim česticama - može da dovede do eksplozije energije, koja bi zahvatila čitav univerzum i oborila fizičke i hemijske zakone.

U istraživanju, koje je prošlog meseca objavljeno u časopisu "Physical Review D", fizičari su takođe izračunali kada bi univerzum mogao da se raspadne.

Sudeći prema njihovim proračunima, to bi moglo da se desi za 1013? godina, to jest 10 miliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona biliona godina, a nikako pre 1058 godina.

Higsov bozon, koji je otkriven 2012, kada su naučnici sudarali subatomske protone u Velikom hadronskom sudaraču naučnog instituta CERN, ima karakterističnu masu, koja se menja, uništavajući sve elemente koji omogućavaju život.

Naučnici veruju da je kolaps univerzuma možda već počeo, samo mi to ne znamo zato što je Hisov bozon toliko daleko da ne možemo da ga analiziramo.

"Izgleda da smo tačno na ivici između stabilnog i nestabilnog univerzuma"rekao je za "San" Džozef Lajken, fizičar iz američke Nacionalne laboratorije Fermi, koji nije učestvovao u istraživanju.

"Nalazimo se u tački u kojoj univerzum može još veoma dugo da postoji, ali kad-tad će se desiti veliki prasak."

izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala