Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: loto listic tiket
Šezdesetih godina prošlog veka rumunski ekonomista Stefan Mandel jedva je spajao kraj s krajem. Tada je došao do zanimljive ideje i rešenja za svoje ekonomske brige osvojiće glavni jackpot -premiju na lutriji!....

Ali za ono što je za većinu ljudi bio san koji se bazira na sreći Mandel je imao druge ideje.

Matematički genij Stefan Mendel u slobodno vreme proučavao je Fibonaccijeve teorije vjerovatnosti, a nakon godina mukotrpnog istraživanja osmislio je "algoritam za biranje brojeva", koji je počivao na metodi nazvanoj kombinatorna kondenzacija.

Mandelov metod mogao je da predvidi pet od šest pobedničkih brojeva, smanjujući broj mogućih pobedničkih kombinacija na hiljade umesto na milione.

Sa grupom prijatelja kupio je veliku količinu listića, koristeći sve moguće kombinacije. Osvojio je najveću nagradu, oko 16.000 evra. Međutim, kada su sve podelili, dobio je oko 5.500 evra.

Međutim, to je bilo dovoljno da pobegne od komunističkog sistema u svojoj zemlji i započne novi život sa porodicom u Australiji

Nakon što je pokrio troškove, ostalo mu je dovoljno da podmiti koga je trebalo te pobjegne iz rumunskog komunističkog sistema i preseli se u Australiju gdje je sa suprugom i dvoje djece započeo novi život.

Tada su njegovi loto dobici počeli da se nižu. Kako prenosi osvojio je lutriju 14 puta a da nijednom nije prekršio zakon
Stefan mandel je osvojio 14 lutrijskij premija
Nakon što se navikao u Australiji, Mandel je shvatio da je u nekim izvlačenjima cena kupovanja listića svih mogućih kombinacija puno manja od jackpota. Na primer ako je izvlačenje brojeva bilo od 1 do 40, postojalo bi 3.838.380 mogućih kombinacija brojeva. Ako je džekpot bio 10 miliona dolara, a listići svaki po 1 dolar, Mandel bi još uvek zaradio veliku svotu.

Naravno, i ovde su postojale prepreke - skupiti kapital za kupovinu dovoljno tiketa, kao i fizičko popunjavanje svakog pojedinačnog listića. U to vreme radio je kao agent za prodaju osiguranja, a slobodno vreme koristio je kako bi uverio investitore da ulože zajedno i izgrade takozvani loto sindikat.

Pored toga, izumeo je sistem automatizacije sa kompjuterima i printerima koristeći algoritam za ispunjavanje listića automatski, koristeći sve kombinacije brojeva.

Tokom 1980-ih sindikat je čekao da džekpot poraste dovoljno da bude veći od totalne kombinacije, a onda su kupili hiljade listića.

Grupa je osvojila 12 lutrija i stotine hiljada manjih nagrada širom Australije i Ujedinjenog Kraljevstva


Međutim, nagrade nisu bilo toliko blistave. Profiti nisu bili dovoljno visoki, a Australijanci su na kraju i shvatili njihov plan pa su promenili pravila - zabranili su štampane listiće i kupovinu velikog broja.

Ali nisu znali da matematički genije u rukavu ima plan B. S profitima koje je već imao odlučio je da pronađe lutrije u Americi koje su imale džekpot najmanje tri puta veći od broja svih mogućih kombinacija.

Izbor je pao na "Virginia Lottery". Brojevi su bili samo od 1 do 44, što je značilo da je broj mogućih kombinacija bio milionima manji nego u drugim igrama. Tada je otvorio službenu firmu "Pacific Financial Resources", a pod njom razvio Loto fond. Hiljade investitora uverio je da ulože i prikupio milione dolara u procesu, piše australijski medij.

U februaru 1992. godine "Virginia Lottery" imala je džekpot 27 miliona dolara. U to vreme rumunski matematičar imao je 16 radnika u skladištu u Melburnu, koji su za tri meseca ištampali sedam miliona listića a onda ih poštom poslali u SAD.

Sindikat je osvojio džekpot, uz još milion dolara sekundarnih nagrada.
Mandelova metoda nije bila ilegalna, ali je podigla sumnju pa se desila legalna bitka od četiri godine. Za to vreme istraživale su ga brojne međunarodne agencije, među njima i CIA i FBI.

Na kraju je oslobođen svih optužbi, ali dok je on osvojio milione, njegovi investitori dobili su tek 1400 dolara od 4.000 dolara uloga, daleko od bogatstva koje im je obećano.

Rumunski genije je 1995. godine otišao u bankrot. Danas živi miran život u Vanuatu. Međutim, ukoliko mislite da uradite isto što i on, razmislite još jednom.

Broj kombinacija je previše porastao, ne postoji realna šansa da na vreme odštampate tikete ali ni da ih kupite na vreme. U međuvremenu su sve američke države zabranile korištenje njegove strategije. Video o ovome (ako vam se gleda) možete videti ovdeDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1