Najzanimljiviji sajt Balkana


Japanska svemirska istraživačka agencija(Jaxa) objavila je da primljeni podaci potvrđuju da se svemirska sonda "Hajabusa 2" uspešno spustila na asteroid Rjugu

naučnici se nadaju da će dobiti informacije o poreklu Sunčevog sistema, saopštila je danas japanska svemirska agencija. "Hajabusa 2" je u aprilu za sebe napravio krater za sletanje ispuštanjem udarnog elementa od bakra.

"Hayabusa 2" je sustigla Rygu asteroid u junu prošle 2018. godine nakon tri i po godine putovanja kako bi ga presrela. Kontrolori misije u japanskoj svemirskoj agenciji planirali su da se spuste u oktobru, ali je odlaganje pokušaja nakon što su kamere otkrile da je površina daleko skromnija od očekivane.

Danas se napokon Japanska sonda se spustila u krater i sakupila uzroke iz dubine asteroida u kojima će, kako se nadaju naučnici, biti vrednih podataka.


"Hajabusa 2" je prva sonda koja uspešno sakupio dubinske uzorke sa jednog asteroida, a sličnu misiju planira američka NASA na drugom asteroidu.

Japanska agencija za istraživanje svemira saopštila je da primljeni podaci potvrđuju da se brod spustio i bezbedno podigao posle uzimanja uzoraka, kako je i bilo planirano. Brod je juče počeo da se spušta prema asteroidu, a danas je obavljena završna faza.


Sam boravak na asterodu trajao je nekoliko sekundi, dovoljno da aparat usisa uzorke. Asteroid koji je predmet istraživanja udaljen je oko 300 miliona kilometara od Zemlje.

Asteroid Rjugu pripada porodici svemirskih stena koje su najprimitivnije i najstarije "stene" našeg Sunčevog sistema.

"Ovo je materijal koji nije zahvatio planete, ostao je iza sebe", rekao je John Bridges, profesor planetarnih nauka na Univerzitetu u Lesteru. "Razlog zbog kojeg želimo da proučimo je da je to ono što je materijal bio kao nulta godina."

Očekuje se da će se "Hajabusa 2" vratiti na Zemlju krajem sledeće godine, sa uzorcima koje će naučnici potom analizirati.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1