Najzanimljiviji sajt Balkana

operacija hirurgija

Operacija srca za jednog Australijanca mogla se završiti kobno, kada parče gaze u njegovom grudnom košu zapalilo. Nemenovani australijanac star 60 godina je bio podvrgnut....

operaciji zbog disekcije aorte, uzdužnog cepanja zida najveće arterije u ljudskom organizmu koje može da dovede do smrti.. Međutim, drugi zdravstveni problemi pacijenta značajno su otežali posao lekarima.

Osim primarnog problema pacijent je patio od hronične opstruktivne bolesti pluća, a kako bi došli do njegovog srca hirurzi su morali da mu otvore grudni koš kroz grudnu kost, za koju se zbog pomenute bolesti tkivo desnog plućnog krila zalepilo.

Lekarima su najveći problem predstavljale bule, koje predstavljaju neku vrstu plikova, koji se često javljaju kod ljudi sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.Pokušavajući da pažljivo odvoje desno plućno krilo od grudne kosti, hirurzi su probili jednu od bula, uzrokujući curenje vazduha kroznju. Zbog toga su pacijentu odlučili da kroz ventilator ubacuju čist kiseonik, kako bi obezbedili nesmetano disanje.

Kada su konačno stigli do aorte, deo zahvata podrazumevao je elektrokauterizaciju, kojom se putem zagrevanja prekida krvarenje.

Blizu otvorenog grudnog koša našlo se i parče medicinske gaze na kojoj su se nalazili hirurški instrumenti. Iskra iz instrumenta za elektrokauterizaciju pala je na gazu, koja je odmah planula zahvaljujući izuzetno bogatoj sredini kiseonikom.

Srećom, doktori su uspeli da brzo ugase vatru, bez ikakvih posledica po organe pacijenta. Te su uspeli do kraja završiti dobro hirurški zahvat i popravili aortu.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se tako nešto desilo, pošto su kasnije u medicinskoj literaturi lekari koji su opreisali pacijenta otkrili da je postojalo još šest ovakvih zapaljujućih situacija tokom hirurških intervencija.

O čudnom slučaju podnet je detaljan izveštaj na kongresu "Evroanestezija", godišnjem okupljanju Evropskom društva anesteziologa održanom u Beču.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1