Najzanimljiviji sajt Balkana

Luis šahovski set deo

Šahovska figura, koja je nedostajala  u srednjovekovnom šahovskom setu otkrivenom pre gotovo 200 godina, pronađena je napokon u domu jedne edinburške porodice u Velikoj Britaniji...Niko iz porodice nije imao pojma da figura pripada "Luisovom šahovskom setu", a sama pronađena šahovska figurica mogla bi da na aukciji dostigne i milion funti (oko 1,1 milion evra).


Set je pronađen na Luisovom ostrvu 1831. godine, ali se za pet figura nije znalo gde su.

Deda sadašnje generacije porodice iz Edinburga, u čijem vlasništvu se nalazi jedna od figura, bio je trgovac antikvitetima, a kupio je figuru za pet funti 1964. godine.

Ni on sam nije znao za značaj devet centimetara visoke figure, napravljene od kljova morža, pa je antikvitet punih 55 godina ležao u posedu porodice bez da je iko od članova imao pojma šta poseduju.
Kada je otkriven "Luisov šahovski set" imao je 93 predmeta, od čega 78 figura, 14 žetova za bekgemon i jednu kopču za kaiš.

Danas su 82 predmeta izložena u Britanskom muzeju u Londonu, dok se ostatak nalazi u Nacionalnom muzeju Škotske u Edinburgu.

Konsenzus arheologa je da je set napravljen u Trondhajmu u Norveškoj u 12. veku, ali neki stručnjaci predlažu da poreklo vodi iz drugih nordijskih zemalja.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1