Najzanimljiviji sajt Balkana


mars crvena planeta


NASA je kako je i najavljivala ovih dana, danas organizovala konferenciju za medije na kojoj je saopštila važno "istorijsko" otkriće u vezi sa crvenom planetom Marsom.Naučnici NASA objavili su istorijsko okriće,danas koje je i službeno potvrđeno, da su na Marsu pronašli o jeste otkrivena voda u tečnom stanju.!...

NASA-ni naučnici su otkrili tragove koji ukazuju na postojanje tekuće vode na Marsu, objavljeno je na konferenciji za medije. Ovo važno otkriće pokazuje, kažu istraživači, da postoji velika verovatnoća da na Marsu postoji čak i neki oblik života.!

Naučnici su otkrili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče slana voda.Oni su između kratera na Marsu pronašli "mrlje" od vode duge i do nekoliko stotina metara! Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

mars voda

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Na drugom NASA-inom snimku možemo videti kako se slana voda sliva sa litica planine na Marsu.

slana voda se sliva sa litica planine na Marsu.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je Nasina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

Ovo je veliki dan za istoriju nauke kao iza istraživanje svemira!Pogledajte ova dva videa sa današnje NASA konferencije za štampu u nastavku:


Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1